Megint bajban Fukusima

Ismét erősen sugárszennyezett víz szivárgott el a megsérült Fukusima-1 atomerőmű egyik tárolójából – közölte az üzemeltető TEPCO energiavállalat. A radioaktív vízet a szakemberek egy másik tartályba próbálják átszivattyúzni, de a reaktorok hűtésére használt egyre növekvő mennyiségű sugárszennyezett víz miatt nem jut elég idő az elöregedő tárolók javítására.

A föld alatt konténerekben 200 ezer tonna radioaktív víz van. 2011 márciusában 9-es erősségű földrengés érte Japánt, és az azt követő szökőár romba döntötte a fukusimai atomerőmű egy részét is.

 

Ismét erősen sugárszennyezett víz szivárgott el a megsérült Fukusima-1 atomerőmű egyik tárolójából – közölte pénteken a létesítményt üzemeltető TEPCO energiavállalat. A beszámoló szerint az elszivárgott víz mennyisége 32 liter, amelyben a sugárzás mértéke literenként 590 ezer becquerel volt. A megengedett határérték 150 becquerel literenként, amelyet akár a tengerbe is lehet ereszteni. A TEPCO emberei most a radioaktív víz egy részét átszivattyúzták egy másik tartályba, hogy útját állják az újabb szivárgásnak.

Az egyre növekvő, a reaktorok hűtésére használt nagy mennyiségű sugárszennyezett víz miatt a szakértőknek nem jut elég idő az elöregedő tárolók javítására vagy leváltására. Ez az oka a legtöbb szivárgásnak. A föld alatt lévő különleges konténerekben tárolt és tisztításra váró radioaktív víz mennyisége eléri 200 ezer tonnát.

Fotó: az 2011-es katasztrófa után – Flickr

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez