Kanadáig ér a fukusimai sugárszennyezés

Először állapítottak meg ilyet azóta, hogy egy cunami nukleáris katasztrófát okozott Japánban, Fukusimaban 2011 márciusában. A kanadai óceánográfus szerint a cézium mennyisége egyelőre nem jelent semmiféle veszélyt.

“Egy évig lehet fürdőzni a Vancouver sziget mellett, ahol a céziumot észleltük, és akkor is csak ezredrésze lesz a káros sugárzás annak, ami egy átlagos fogászati röntgen idején éri az ember szervezetét”- mondta a kanadai óceánográfus. Fukusima káros hatása tehát egyelőre nem jelentős a kanadai partoknál: a cézium 134-esből 1,4 becquerel, a cézium 137-esből pedig 5,8 becquerel.

Tavaly már ugyanez a kanadai óceánográfiai intézet észlelte 160 kilométerre Kalifornia partjaitól, hogy megnövekedett a sugárszennyezés, minden bizonnyal a fukusimai katasztrófa miatt. Akkor az amerikai kutatók nem tapasztaltak semmit közvetlenül a partok közelében, ahol az emberek fürdeni szoktak. Most a Vancouver szigeten Ucluelet városka környékén észlelték az enyhe sugárszennyezést Brit Kolumbia államban Kanada nyugati részén. A kanadai kutatók most arra várnak: lesz-e valamilyen sugárszennyezés délebbre az Egyesült Államok partjai mentén több mint négy  évvel a fukusimai nukleáris katasztrófa után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez