Nyúllá változtatta a radioaktivitás a malacokat

Kissé megőrültek Japánban a vaddisznók. Szaporodnak, mint a nyulak, és füvet esznek, mint a tapsifülesek, feldúlják a vidéket. Állítólag a fukusimai radioaktivitás tehet róla.

Számos jelentés érkezik Észak-Japánból, ahol a fukusimai nukleáris katasztrófa sújtotta övezeten belül elszaporodtak a radioaktív vaddisznók, az állomány drasztikusan nőtt az elmúlt 4 évben.

Az állatok száma annyira megnőtt, hogy jelentős pusztítást visznek véghez a gazdaságok területén. Fukusima prefektúrában a károk konkréten megduplázódtak. Az állatok veszélyt jelentenek a közbiztonságra, a tomboló vadállatok ugyanis megtámadják a lakosságot is. Az ilyen incidensek egyre gyakoribbak az utcákon.

Az önkormányzatok Japánban vadászatot szerveznek, hogy ritkítsák az állományt. Az elmúlt 4 évben 3 ezerről 13 ezerre nőtt a leölt vadkanok száma. A fukusimai katasztrófa óta a kormány is támogatja a vadászatot. Az erőfeszítések ellenére mégis rossz a helyzet, mert az állatok úgy szaporodnak, mint a nyulak.

A kutatók már keresik az okát a robbanásszerű állománynövekedésnek. Az elsődleges ok, hogy a kiürített területeken szabadon tudnak mozogni, szaporodni és már nem félnek bemenni lakott területre sem. Egyes mezőgazdasági területeket annyira elleptek, hogy mindent elpusztult, semmi sem maradt épen. Ráadásul további probléma a vadászok által leölt állattetemek eltüntetése. Vannak hulladékégetők, de a 100 kilós állatok feldarabolása, elégetése a kemencékben nem egy álom munka, és személyzetből is hiány van.

grthrthrth

Bár Japánban egyébként szeretik elfogyasztani a vaddisznót, ez a hús nem alkalmas emberi fogyasztásra, mert radioaktív anyagokat tartalmaz. A hatóságok már figyelmeztették a lakosságot, hogy ne egyenek az állatok húsából.

Érdekesség, hogy a radioaktív sugárzási területeken más fajoknál is fedeztek fel rendellenességeket, például kisebb állatoknál. A patkányok, vagy a földigiliszták például nagyobbra nőnek, de genetikai mutációt fedeztek fel egy-egy fenyőnél is. Eddig nincs bizonyíték arra, hogy emberek is elszenvedtek volna genetikai károsodást. Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a katasztrófa miatt kb. 130-an haltak meg daganatos megbetegedésben, ami a lakosság számát tekintve igen alacsony számnak mondható.

Eközben Japán földalatti jégfalat (hűtőrendszert) épít a terület körül, hogy megállítsák a sugárfertőzést.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez