11 milliárd dollárt spórolt meg a Coca Cola azzal, hogy az USA helyett a Kajmán-szigeteken adózik

Negyven adóellenőr rohanta le a Coca Cola franciaországi főhadiszállását. Azt gyanítják, hogy az anyavállalathoz hasonlóan adóparadicsomokban adóznak, és így több milliárd euróval károsítják meg a francia államot. Amelynek minden adóbevételre égetően szüksége van hiszen a 3%-os deficit-előírást évek óta nem tudja teljesíteni az EU második számú gazdasága.

Miért gondolják a francia adóellenőrök, hogy átverik őket a Coca Cola franciaországi adóbevallásánál? Mert alaposan tanulmányozták az amerikai példát! Tavaly a Coca Cola profitja valamivel több volt, mint 32 milliárd dollár. Ha ezután az USA területén adózott volna, akkor 11 milliárd dollárt kellett volna leperkálnia! Ezt a cég nagyvonalúan megspórolta azzal, hogy a Kajmán szigeteken nyújtotta be az adóbevallását. Ott nem 35% a vállalati nyereség adója …

Washingtonban vakok lennének az adóhivatal ellenőrei? Korántsem! Ők is szorgosan nyomoznak az adóparadicsomokban elrejtett dollármilliárdok után. Az Apple a rekorder: 128 milliárd dollárt sikerült eltitkolnia az amerikai adóhivatal elől. A Coca Cola ehhez képest szerény kezdő. Mégis rászállt a washingtoni adóhivatal. Nemrég 3,3 milliárd dolláros befizetésre kötelezték a multi céget, mondván: ennyit titkolt el a washingtoni adóhivatal elől 2007 és 2009 között. A vizsgálat tovább folytatódik Washingtonban.

Franciaországban ennek nyomán mentek rá a helyi Coca Cola cégre. Amelyik mindjárt közölte: maximálisan együtt kíván működni a francia adóhivatallal. Franciaországban az adótörvény szigorúbb, mint az Egyesült Államokban. Az offshore vállalkozás kevésbé elfogadott, mint az angolszász országokban. Ha kiderül, hogy a francia Coca Cola is a Kajmán szigeteken adózott Franciaország helyett, akkor nemcsak az adót kell visszamenőleg kifizetnie a cégnek, de még csinos büntetésre is számíthat az adóhatóság félrevezetése címén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez