A középkor kísértete – kolerajárvány tört ki Jemenben

Az ENSZ gyermekvédelmi alapja, az UNICEF arra figyelmeztet, hogy egyre több veszély fenyegeti a legszegényebbek közé tartozó, háború sújtotta ország gyermekeit.

A járvány kitörése csak fokozza gyerekek millióinak nyomorát Jemenben – mondja az UNICEF ottani képviselője. Julien Harneis szerint a kicsiket különösképpen veszélyezteti, ha nem tudnak sürgősen úrrá lenni a helyzeten, márpedig erre kicsi az esély, hisz a polgárháborút nagyon megsínylette az ország egyébként sem túl fejlett egészségügyi ellátórendszere.

A járvány a nagyvárosokban ütötte fel a fejét: több esetet regisztráltak a síita felkelők kezén lévő fővárosban, Szanaában és Taezben, Jemen harmadik legnagyobb városában is – jelentette az AFP.

Az UNICEF csapata a jemeni orvosokkal együtt próbálja kideríteni a járvány okát, és nemzetközi adományozókat keres az egészségügyi helyzet javításához. A kolera egyébként szennyezett ivóvízzel terjed, akkut hasmenést okoz, és az esetek 15 százalékában végzetes lehet, ha nem kezelik.

Az UNICEF szerint Jemenben hárommillió embernek van szüksége sürgős élelmiszerutánpótlásra, másfél millió gyermek alultáplált, közülük 370 ezer nagyon súlyosan, olyannyira, hogy az állapotuk már az immunrendszerüket is aláásta.

Jemenben az ENSZ hivatalos adatai szerint több mint 6.700 ember vesztette életét és több mint három millióan kényszerültek menekülni tavaly március óta, amikor is a szaúdiak irányította arab koalíció megkezdte légicsapásait az elűzött elnök, Abed Rabbó Manszúr Hádi oldalán az Irán támogatását élvező síita húszik ellen. A minap ugyanakkor a világszervezet egyik tisztviselője már 10 ezer halottról beszélt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez