Nem hátrálnak ki Trump mögül a republikánusok

A párt határozottan Donald Trump mögött áll – jelentette be hétfőn Reince Priebus, az amerikai republikánusok országos bizottságának elnöke.

A pártelnök bejelentésre azt követően került sor, hogy Paul Ryan republikánus házelnök délelőtt szóvivője révén tudatta, hogy nem kampányol tovább a párt elnökjelöltje, Donald Trump mellett, s bár nem vonta meg támogatását Trumptól, de a republikánus törvényhozókkal tanácskozva közölte velük, hogy mindenki elsősorban a saját választási kampányára összpontosítson a saját választókerületében.

Ryan bejelentését nem fogadta egyöntetű helyeslés a republikánus politikusok táborában. Newt Gingrich volt házelnök például kijelentette, hogy aki nem támogatja Trumpot, az Hillary Clinton győzelmét segíti elő, s Clinton “rémálom lesz, mert vele az amerikai történelem legkorruptabb és legtisztességtelenebb kormányzata” kerül hatalomra.

A republikánusok arizonai elnöke, Robert Graham, szintén közleményben támadta a pártvezetést és a Trumptól elhatárolódó politikusokat, mondván, hogy “a vezetés több annál, mint hogy nem kampányolunk valaki mellett vagy közleményben ítéljük el valakinek az évtizeddel korábban tett kijelentéseit”. Graham leszögezte azt is: “Nehéz megérteni, hogy miért akarják néhányan feladni konzervatív elveinket és értékrendünket, tudván tudva, hogy Hillary Clinton, amennyiben elnök lesz, rendszeresen elítéli majd a szabadságjogainkat”. Az arizonai pártelnök az amerikai nemzetbiztonságra nézve “ellenségnek” nevezte Clintont.

Priebus pártelnök ezek után hívta tanácskozásra a Republikánus Országos Bizottság 168 tagját, s jelentette ki, hogy a párt változatlanul határozottan Donald Trump mögött áll, annak ellenére is, hogy pénteken nyilvánosságra kerültek korábbi, nőkre tett sértő és megalázó kijelentései.

“Az elmúlt 24-48 órában híresztelések kaptak lábra elkötelezettségünket illetően. Elnökjelöltünk támogatásában nem történt változás” – szögezte le Priebus. Majd hozzátette: a Republikánus Párt teljes mértékben együttműködik Trump kampánycsapatával.

Maga Donald Trump, aki hétfőn délután már Pennsylvaniában kampányolt, Ryan bejelentésére Twitter-üzenetben reagált: “Paul Ryannak a költségvetés kiegyensúlyozásával, munkahelyteremtéssel és az illegális bevándorlással kellene több időt töltenie, s nem arra vesztegetnie az idejét, hogy a párt elnökjelöltje ellen harcoljon” – írta bejegyzésében Trump.

A Trump-csapat virginiai vezetője, Corey Stewart tiltakozó üzenetet küldött a pártvezetésnek, leszögezve, hogy “ezek a pasasok mindannyian a pártelithez tartoznak, soha nem is támogatták őt (Trumpot), és most ezt a legutóbbi dolgot ürügyül használják arra, hogy megvonják a támogatásukat”.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez