Nem valóságshow – Obama beszólt Trumpnak

Az amerikai elnök sajtóértekezleten “üzent” a republikánusok várható elnökjelöltjének, akit bírált John Kerry külügyminiszter is, egy egyetemi évzáróünnepségen elmondott beszédében.

Barack Obama a Fehér Házban tartott sajótértekezletet, s újságírói kérdésre válaszolva hozta szóba Donald Trumpot. “Ez nem a szórakoztatóipar, elnöknek lenni nem azonos egy valóságshow-ban nyújtott szerepléssel” – fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy Donald Trumpnak hosszú időn keresztül saját valóságshowja volt az egyik televíziós csatornán.

Obama, miközben nem emelte ki Trump egyetlen vitatott megjegyzését vagy kampányszereplését sem, arra intertte az újságírókat és a közvéleményt is, hogy alaposan mérlegeljék Trump állásfoglalásait.

Pénteken John Kerry, az amerikai diplomácia irányítója is bírálta Donald Trumpot. A külügyminiszter egy bostoni egyetemi évzáró ünnepségen elmondott beszédében minősítette károsnak azt, amit ő Trump külpolitikai állásfoglalásaiból izolacionista politikaként érzékel.

Bostonban úgy fogalmazott: ha Amerika bezárkózik, annak rossz hatása lesz az ország jólétére is. “Mi soha nem leszünk a csúcson, ha elfogadjuk házaló ügynökök és vásári mutatványosok tanácsait, akik azt gondolják, hogy a földkerekség legnagyobb hatalmú országa erős maradhat úgy, hogy befelé néz, falak mögé rejtőzik, ráadásul olyan korban, amikor a technológiai fejlettség ezt eleve lehetetlenné teszi” – fogalmazott a külügyminiszter.

Közben gyarapodott a Trump elnökjelöltségét ellenző befolyásos republikánus politikusok tábora. Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor ugyanis – aki mahga is indult az elnökjelöltségért, de viszonylag korán kiszállt a küzdelemből – bejelentette, hogy nemcsak hogy nem támogatja az üzletember elnökjelöltségét, hanem távol marad az elnökjelölt-állító országos konvenciótól is.

Reince Priebus a párt elnöke azonban békülékenyen és bizakodóan nyilatkozott: a Politico című lap által szervezett rendezvényen arról beszélt, hogy Trump a színfalak mögött “sokkal kedvesebb és barátságosabb, mint a választási gyűléseken”. Priebus szerint Trump már eddig is sokat változtatott a stílusán.

A Trump támogatását csütörtökön visszautasító képviselőházi elnök, Paul Ryan hivatala pénteken bejelentette: a republikánus házelnök a jövő hétre a törvényhozásba, a republikánus vezetőkkel történő tanácskozásra invitálta Donald Trumpot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez