Nem csak férfi és nő – öt nem volt az indián törzseknél

Zavarba ejtően sokszínű a kép, ha a szexuális kisebbségekről van szó? Egyébként is csak modern úri huncutságnak tartja az egészet? Azt tudta, hogy a keresztény hódítók előtt 5 nemet különböztettek meg az észak-amerikai indiánok?

Nem a férfiasságuk vagy a nőiességük, hanem a törzsben betöltött szerepük alapján különböztették meg önmagukat az észak-amerikai indiánok Kolumbusz Kristóf előtt – írj a Matadornetwork. A gyerekeket sem határozták meg biológiai nemük szerint és az öltözékük is egységesen semleges volt.

Valójában a férfi és női vonásokkal egyszerre rendelkezőkről azt gondolták, hogy különleges ajándék birtokosai. Akik pedig egy időben mindkét nem szemszögéből látták a világot, azokat áldottaknak tekintették. Az indián törzsek öt nemet különböztettek meg: a nőket, a férfiakat, a kétlelkű nőket, a kétlelkű férfiakat és a transzneműeket. Az egyes törzseknek külön szavaik voltak ezekre a kategóriákra.

A rendszert alaposan felforgatták a keresztény hódítók. Az erkölcstelennek ítélt nemi sokszínűséget megpróbálták kiirtani. Szisztematikusan megsemmisítették a szent iratokat és az embereket nemük szerinti viselkedésre kötelezték.

Ennek ellenére legalább egy kétlelkű férfiről tud a történelem. A dakota harcos, Os-Tis férfiként született és felesége is volt. Később viszont nőként viselkedett és női ruhákat hordott. Így mentette meg később egyik társa életét és így élt a törzs megbecsült tagjaként.

Kép: flickr

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez