Egy évig gyászolnak Thaiföldön – meghalt a legrégebbi uralkodó

Meghalt Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) thai uralkodó csütörtökön, 88 éves korában – közölte az ázsiai ország királyi palotája. Bhumibol Aduljadedzs volt a világon leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó.

“Őfelsége békésen jobblétre szenderült a (bangkoki) Sziriradzs Kórházban” – derült ki a közleményből, amely szerint az uralkodó helyi idő szerint délután 3 óra 52 perckor halt meg.

Bhumibol évek óta betegeskedett, ám egészsége az elmúlt napokban viharos gyorsasággal romlott, és napok óta élet és halál között lebegett. Bár Thaiföldön az uralkodónak pusztán reprezentatív feladatai vannak, ő volt az egység jelképe a politikailag megosztott országban. Egyetlen fia, a 64 éves Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg korántsem olyan népszerű, mint apja volt, akinek halála valószínűleg jelentős átalakulásokhoz vezet majd Thaiföldön.

A kormány rendkívüli ülést hívott össze, a hírek szerint a vidéki látogatását megszakító Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök televíziós beszédet tartott. Egyéves gyászt hirdetett, utasítására 30 napig félárbócra eresztik a középületeken elhelyezett nemzeti zászlókat. Ez idő alatt betiltottak minden ünnepséget és fesztivált az országban.

A kormányfő emellett szorgalmazta, hogy a közalkalmazottak egy évig öltözzenek feketébe, míg a lakosságnak ugyanezt javasolta, igaz azzal a kiegészítéssel, hogy ez utóbbiak számára nem kötelező.

A kormányfő szerint az elhunyt uralkodót annak egyetlen fia, a 64 éves Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg követi majd a trónon. A bangkoki kormány tájékoztatni fogja a parlamentet, hogy Bhumibol király fiát 1972. december 28-án választotta utódjául – tette hozzá.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a nap folyamán megjelent közleményében reményét fejezte ki, hogy Thaiföld tiszteletben tartja Bhumibol király örökségét, így elkötelezettségét az univerzális értékek és az emberi jogok tisztelete iránt.

Az uralkodó 2006-ban a világszervezet fejlesztési programjának (UNDP) életműdíját nyerte meg – derült ki Ban közleményéből.

A kórház előtt csütörtökön több ezer, pink, illetve sárga ruhába öltözött ember gyűlt össze és imádkozott a királyért. A pink színt az országot 70 éve vezető IX. Ráma szívesen viselte fiatalon ritka közszereplései alkalmával, míg a sárga az uralkodóház színe. A Facebook közösségi oldalon is sokan fejezték ki szeretetüket királyuk felé profilképük megváltoztatásával.

Az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállamainak külügyminiszteri találkozóján Bangkokban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki a thai király halála miatt.

A tárcavezető az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében kiemelte: a helyszínen értesült arról, hogy elhunyt Bhumibol Aduljadedzs, Thaiföld királya. Magyarország kormánya részvétét fejezi ki a thaiföldi uralkodói családnak és Thaiföld népének – tudatta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a thaiföldi uralkodó stabilitást adott az országnak. Remélhetőleg az utódlási folyamat zökkenőmentesen zajlik, és így Thaiföld stabilitása a jövőben is fennmarad – fogalmazott közleményében a külügyminiszter.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez