A nigériai elnök szerint az asszonynak a konyhában a helye

Érdekes szappanopera látszik kirajzolódni Nigériában: az elnök és a first lady a sajtón keresztül egyre durvább üzeneteket küld egymásnak. Elsőként Aisha Buhari, a tavaly megválasztott államfő felesége csapott oda, amikor a BBC-nek adott interjújában kijelentette, hogy ha férje nem cseréli le a komplett kabinetet, nem fogja támogatni őt a jövőben.

aisha-cropped

„Ha a dolgok így folytatódnak… nem fogok kiállni kampányolni és kérni a nőket, hogy szavazzak rá, mint ahogy korábban tettem. Soha többet nem teszem.”

Szerinte azért kellene lecserélni a kabinetet, mert az elnök úgy nevezte ki annak tagjait, hogy nem is ismeri őket. „50 emberből 45-öt nem ismer, és én sem, annak ellenére, hogy a felesége vagyok 27 éve”- mondta a first lady.

Erre reagálva megszólalt Muhammadu Buhari is, aki Berlinben Angela Merkel meghívására vett részt egy konferencián.

„Nem tudom, hogy a feleségem melyik párthoz tartozik, de azt igen, hogy a konyhámhoz, a nappalimhoz és a többi szobámhoz egészen biztosan ” – mondta az elnök.

Aisha Buhari egyébként komoly politikai befolyással bír, nagy része volt férje választási győzelmében. A nigériaiak között komoly felháborodást váltott ki az elnök reakciója, hiszen a first lady nagy népszerűségnek örvend. Aktivistaként kiáll a nők jogai mellett, és segíti a Boko Haram áldozatait is.

Nigériában jelenleg az iszIamista terrorszervezet jelenti az egyik legnagyobb problémát – 7 éves fennállása alatt több, mint húszezer ember haláláért tehető felelőssé az országban.

A Boko Haram 2014-ben csaknem 300 diáklányt hurcolt el, akiknek kiszabadításáért nemzetközi szervezetek segítségével küzdenek. A legújabb hírek szerint a a napokban újabb 21 diáklányt engedett szabadon a tárgyalások eredményeként a terrorszervezet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez