Hír a nigériai iskolás lányokról – aki nem halt meg, azt harcosokra cserélné a Boko Haram

A nigériai kormány “kapcsolatba lépett” a Boko Haram lázadó- és terrorszervezettel. Az utóbbi egy videót tett közzé a két éve elrabolt chiboki iskolás lányokról. Legalábbis azokról, akik még életben vannak a 276-ból.

Miután nem a mostani az első eset, hogy a tizenéves lányok ügyében kapcsolatba léptek velük, duplán biztosak akarnak lenni abban, hogy tényleg azok tartják fogva őket, akik most jelentkeztek – mondja a nigériai tájékoztatási miniszter. Tavaly a nigériai hadsereg arról számolt be, hogy több száz embert, többségükben nőket és gyerekeket szabadított ki a Boko Haram fogságából. De az eltűnt chiboki lányok nem voltak köztük.

Az iskolás lányok elrablása világszerte nagy felháborodást váltott ki 2014 áprilisában. És egyben reflektorfénybe állította a Boko Haramot – melynek nyilván ez is volt a célja a lányrablással. A híreket olvasók nagy része akkor tudta meg, hogy a nigériai lázadó szervezet már hosszú évek óta véres erőszakkal próbál fundamentalista államot létrehozni a több mint 170 milliós nyugat-afrikai ország észak-keleti vidékén.

Jóllehet Muhammadu Buhari elnök váltig bizonygatja, hogy a csoportot gyakorlatilag legyőzték, a kormány hiába próbált a 276 iskolás lány nyomára bukkanni – ami azért meglehetősen kétségessé tette az elnök állításait. A videón egy turbánnal eltakart arcú férfi azt mondja: “tudniuk kell, hogy a gyerekeik még mindig a mi kezünkben vannak”. A felvételt a Boko Haram egyik frakciója rakta ki a youtube-ra.

“Jópár lányt, úgy negyvenet férjhez adtunk” – mondja a férfi a 11 perces videóban, melyben a lányok elfátyolozva láthatók a háttérben álldogálva vagy a földön üldögélve. Már ha tényleg ők azok.

“Néhányan légicsapásban haltak meg” – folytatja az arctalan férfi, aztán felszólítja a nigériai kormányt, hogy a lányokért cserébe engedje szabadon a Boko Haram bebörtönzött harcosait.

Az, hogy a lányokon alkudoznak, arra utal, hogy tényleg meggyengítette az iszlamista csoportot az ellene vívott háború – vélekedett az AFP hírügynökségnek Ryan Cummings, a Signal Risk hírszerző cég igazgatója. Szerinte tényleg kétségbe eshettek a terroristák, ha ilyent léptek.

 Hadiza Usman, a Hozzátok Vissza Lányainkat (Bring Back Our Girls) mozgalom vezetője azt mondja: ő látta a vasárnap kitett videót, és a szülőkkel próbálja megerősíttetni, hogy tényleg az elrabolt iskolás lányok vannak-e rajta.

Korábban az Iszlám Állam azt közölte, hogy új vezére van a Boko Haramnak Abubakar Shekau helyett. Akiről már jó ideje nem lehetett hallani. A múlt héten azonban ő is feltűnt egy videóban, és arra esküdött, hogy folytatja a harcot és küzd az ISIS által támogatott riválisával, Abu Muszab al-Barnawival a tényleges vezetésért. Barnawi vetélytársa brutalitását bírálja, azt, hogy az iszlamista csoport emberek ezreit gyilkolta le mecsetekben és piacokon, és egész településeket törölt le a Föld színéről.

A Boko Haram 2009 óta tartó erőszak-hadjáratában több mint 20 ezer embert ölt meg és 2,6 milliót fosztott meg az otthonától Nigériában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez