Az Iszlám Állam bejelentette: új vezére van a Boko Haramnak

A nigériai terrorszervezet korábbi vezetőjéről, Abubakar Shekauról azonban továbbra sincs semmi hír.

Az Iszlám Állammal szoros szövetségben álló nigériai terrorszervezet korábbi szóvivője, Abu Musab al-Barnawi lett a Boko Haram új vezetője – írja a BBC, az ISIS rendszeresen megjelentő al-Naba hírlevelére hivatkozva. Ahol egy interjú is megjelent az új vezérről, aki kijelentette: a Boko Harammal továbbra is számolni kell, a terrorszervezet új harcosok toborzásába kezdett, hogy folytassa nyugat-afrikai háborúját a hitetlennek ellen.

Arról azonban továbbra sincs hír, hogy mi történt a szervezet korábbi vezetőjével, Abubakar Shekau-val. A terrorvezérről korábban rengeteg videóanyag készült, amelyeken harcosai veszik körbe, miközben osztja az észt az iszlám általuk képviselt irányzatáról. Shekau azonban már egy jó ideje nem adott életjelt magáról, ezért nincs kizárva, hogy már rég halott, ezt azonban a Boko Haram soha nem ismerte el.

Az új vezetőről, Musab al-Barnawiról nem sokat tudni, csupán annyit, hogy korábban ő volt a szervezet szóvivője. Utoljára azonban tavaly augusztusban szólalt meg nyilvánosan.

Mindenesetre a Boko Haram sokat gyengült Nigériában. Kisebb merényleteket még továbbra is végrehajt, de területei és harcosai jelentős részét elveszítette, miután a környező országok hadseregei offenzívát indítottak ellene.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez