Maradnak a szocialisták Montenegróban, de koalíciót kell alakítaniuk

Vasárnap este nyolckor befejeződött a parlamenti választás Montenegróban. A részvételi arány magas volt, a választási bizottság által közölt adatok szerint a szavazópolgárok 64,84%-a, míg a megfigyelő civil szervezetek szerint 71% vett részt a voksoláson.

Az eddigi részeredmények azt mutatják, hogy a vasárnapi választáson a nyugat-barát Milo Djukanovic pártja, a DPS meggyőző fölénnyel nyert, az eddig összeszámolt szavazatok 41,1%-át kapta. Önállóan azonban nem tud majd kormányozni, koalíciót kell alakítania. Djukanovic miniszterelnök máris közölte, hogy mielőbb megalakítja az új kormányt, koalíciós partnerei a kisebbségi pártok lesznek, és néhány hónapon belül ratifikálják a NATO-csatlakozás jegyzőkönyvét, felgyorsítják a tárgyalásokat az EU-val.

A választást a miniszterelnök úgy írta le, hogy az egyik oldalról az EU- és NATO-tagság, másik oldalról pedig az „orosz gyarmatosítás” a tét. A Milo Djukanovic által vezetett, baloldali Szocialisták Demokratikus Pártjának győzelme 25 év óta  először került veszélybe: az ellenzék 10 párt összefogásával alakított koalíciót, Demokratikus Front néven. Ez végül kicsivel több, mint 20 százalékot szereztek. Programjukban egyebek mellett az szerepelt, hogy győzelmük esetén a NATO-tagságról népszavazást írnak ki, a himnuszt lecserélik, és a jövőben az EU és a nyugati kapcsolatok helyett a Moszkvához fűződő viszonyt erősítik.

Ez a téma erősen megosztja a montenegrói társadalmat is, hiszen az ország nagy része még jól emlékszik az 1999-es NATO bombázásokra Jugoszlávia ellen, melynek akkor még Montenegró is része volt. Amikor tavaly év végén kiderült, hogy az országot meghívják a szövetségbe, a fővárosban nagy és erőszakba torkolló tüntetések voltak.

A választás napja sem múlt el nyugodtan: a rendőrség elfogott húsz szerb férfit, akik az ügyészség szerint a parlament épületét akarták elfoglalni, majd a miniszterelnök elfogása után „bizonyos pártok” győzelmét akarták kihirdetni. Több
hekkertámadásról is érkezett bejelentés, elsősorban a DPS honlapja és a DPS-hez köthető hírportál ellen. Választási csalásokról is érkeztek hírek.

A mintegy 530 ezer, szavazójoggal rendelkező montenegrói 17 listáról választhatta ki a 81 fős podgoricai törvényhozás tagjait. A végleges eredményekre csütörtökön lehet számítani..

A fotón az 54 éves Djukanovic kormányfő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez