Egy este Japánban – Óbudán

Japán igazán elbűvölő ország. Hogy mennyire, azt az is mutatta, hányan voltak kíváncsiak az egzotikus világ különleges titkaira szerdán, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szokásos utazási klubestjén, Óbudán.

Sokféle titokról és furcsaságról persze az tud igazán mesélni, aki már sokszor megjárta a Budapest Tokió útvonalat. Kiss Róbert Richárd pedig turisztikai újságíróként nemcsak forgatott Japánban, de – ahogyan az a szórakoztató anekdotákkal színesített előadásából kiderült -, belülről is megtapasztalhatta a japánok mindennapjait.

japan2

Pontosság és megbízhatóság mindenek felett. Ez lehet talán a mottó, ami körül a japán ember életfilozófiája forog. Ez, innen messziről fontos erény lehet, de ha már öngyilkos is csak úgy lehet az ember, ha abba belekalkulálja a Sinkanszen menetrendjét, az eléggé furcsa.

sinkanszen

De szó esett a papucsviselés etikettjéről és a japán wc-k különleges működési elvéről is. Az idősebbek a közönség soraiból elégedetten csettintettek, amikor a 90 felettiekkel zsúfolt konditeremről esett szó, de a fiatalabbak is kaptak ízelítőt a japánok szexuális furcsaságaiból. Elvégre a munkamániának és a megfelelési kényszernek is vannak nem kívánt mellékhatásai.

japan

Japán persze egy egészen más világ és más kultúra, de ezen az estén senki nem nézett ezekre a furcsaságokra ferde szemmel.

Fotó: Bocskay Zsolt

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez