Terrortámadás a rendőr akadémia ellen – 59 halott

A dzsihádharcosok bejöttek a barakkunkba és szó nélkül tüzet nyitottak ránk! – számolt be egy túlélő rendőrkadét Kvetta városában, Pakisztán délnyugati részén.

Legkevesebb 59 ember meghalt és több mint száz megsebesült. A támadók állítólag hatan voltak. Ketten felrobbantották magukat és egy harmadikat az őrök fejbe lőttek.

Profi akció volt – mondta Beludzsisztán belügyminisztere. Öngyilkos merénylők felrobbantották magukat a bejáratnál, és így a többi támadó bejutott a rendőr akadémia területére. Ott aztán válogatás nélkül gyilkoltak, amíg el nem némították őket. Kik voltak a támadók? A hadsereg nevében egy tábornok nyilatkozott Kvettában. Elmondta: kaptak olyan fülest, hogy valamilyen nagyszabású dzsihádakció készül Beludzsisztán fővárosában, meg is erősítették a védelmet, de a rendőr akadémiára nem gondoltak. Lehallgattak olyan telefonbeszélgetéseket, melyek arra utalnak, hogy a támadók a Lashkar e Jhangvi pakisztáni terrorszervezethez tartoztak. Ennek a szervezetnek a központja Pandzsáb tartományban van, ahol a hadsereg nemrég nagy tisztogató akciókat hajtott vége ellenük. Korábban ugyan a katonai hírszerzés felhasználta a fanatikus szunnita dzsihádharcosokat Afganisztánban és Indiában, de az utóbbi időben – amerikai nyomásra – szembefordult velük. A szervezet vezetőjét és a vezérkar 13 másik tagját “menekülés közben lelőtték”. Elképzelhető tehát, hogy bosszúakcióról volt szó Kvettában. Beludzsisztánban sok síita muzulmán él, ezért a szunnita dzsihádharcosok rendszeres akciókat hajtanak végre ellenük. Legutóbb augusztusban rendeztek tömegmészárlást: 70 embert öltek meg egy gyászszertartás alkalmából az öngyilkos merénylők Kvettában.

A szálak Afganisztánba vezetnek – hangsúlyozta a pakisztáni hadsereg tábornoka. Az afganisztáni tálibok szorosan kötődnek Beludzsisztán tartományhoz. Rendszeresen tartanak Kvettában vagy a környékén vezetőségi értekezleteket. Előző főnöküket épp akkor találta telibe egy amerikai drón, amikor egy ilyen vezetőségi ülésről a határ felé igyekezett. Az utód, az afganisztáni tálibok jelenlegi vezetője szintén szorosan kötődik Beludzsisztánhoz: 15 éven keresztül rendszeresen egy Kvetta környéki mecsetben hirdette az igét. Amióta az afganisztáni tálibok nagyfőnöke lett, azóta nem látták arrafelé. A mostani támadás lehet figyelmeztetés is. A hadsereg korábban – az USA unszolására – nagyszabású tisztogató akciókat indított az Észak-nyugati tartományban és Pandzsábban. A dzsihádharcosok a rendőr akadémia elleni brutális akcióval talán megelőző csapást akartak mérni, mert attól tartanak: tisztogató akció indul Pakisztán délnyugati részén, Beludzsisztánban is…

Fotó: rendőrkonvoj Pakisztánban / blog.daraz.pk

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez