Két csapat két műtőben – már operálnak Malawiban a magyar orvosok

Reggel megbeszéléssel indult az AHU 14. afrikai orvosmissziójának napja. A tegnap Malawiba érkezett magyar csapat a napi és a heti műtétek menetrendjét egyeztette az ottani orvos kollégákkal.

Egy kisfiú volt az első beteg, aki a magyar orvosok kése alá került Blantyre-ben, Malawi déli részén. A 20 hónapos Ashraf Mbembán gégepapillomáját, jóindulatú gégedaganatát távolította el mikroszkópos műtéttel Dr. Katona Gábor professzor és Dr. Balogh Illés fül-orr-gégész rezidens. Az eljárás itthon rutinműtét, alig 15 percig tart. A malawi kórházban viszont csaknem egy órát vett igénybe – egyrészt a hiányos eszközfelszereltség miatt, másrészt pedig azért, mert a műtétre előkészítő személyzet egészen más tempóban dolgozik, mint a magyarországi kollégák – tudtuk meg Szeremley Csabától, a malawi Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ  (HTCC) munkatársától, aki a misszió munkáját segíti a helyszínen.

A mostani a 10 éves Magyar Afrika Társaság (AHU) első olyan missziója, amely során az orvosok operálnak is, fül-orr-gége műtéteket végeznek. Egyszerre két műtőben, mindkettőben egy magyar professzor hajtja végre a beavatkozást és egy orvos segít neki – az egyikben Dr. Katona Gábor és Dr. Balogh Illés dolgozik össze, míg a másikban Dr. Gerlinger Imre professzor és Dr. Pálinkás Edina fül-orr-gégész szakorvos-jelölt. Az aneszteziológus az egyik csapatban Dr. Bognár Judit, a másikban pedig egy malawi kolléganője. Judit igencsak csodálkozott azon, hogy a berendezést kézzel kellett pumpálni. De azt mondják, a körülmények nem olyan rosszak, mint amilyenekre számítottak.

mutet

A magyar orvosok késő délutánig műtöttek Malawiban, ahol 40 fok közeli kánikula van. A kórházból a HTCC-házba tértek vissza, ez látja őket vendégül. Azt mondják, jól érzik magukat, az afrikai ételek is ízlenek nekik. Az öttagú magyar orvoscsapatra még két hét munka vár Malawiban.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez