145 a 16 ezerből – gyerekkatonákat engedtek el Dél-Szudánban

Dél-szudáni fegyveres csoportok szabadon engedtek 145 gyerekkatonát – jelentette szerdán az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A gyerekkatonák a Dél-Szudánból három hónapja elmenekült Riek Machar egykori lázadóvezérhez és alelnökhöz hű, valamint más felkelő csoportok soraiban harcoltak. Szabadon engedésüket követően elvették tőlük egyenruhájukat és fegyvereiket. Jelenleg a gyerekek családjai után kutatnak – közölte az UNICEF.

A dél-szudáni polgárháború kitörése óta az ENSZ adatai szerint mintegy 16 ezer gyerekkatonát toborzott a hadsereg, illetve a különböző fegyveres csoportok. Az idén nagyjából 800 ilyen eset vált ismertté. Mahimbo Mdoe, az UNICEF dél-szudáni szóvivője rávilágított, hogy az országszerte folyó harcok miatt továbbra is toboroznak gyerekkatonákat a milíciák.

Az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir és Riek Machar között 2013 decemberében mérgesedett el a viszály, és polgárháború tört ki a 2011 óta független Dél-Szudánban. A mészárlás és az éhínség miatt tízezrek haltak meg, és két és fél millióan váltak földönfutóvá. Bár 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá a szemben álló felek, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak.

Képünk illusztráció.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez