Egyre több kislányból lesz öngyilkos merénylő

Lesújtó adatokat tett közzé az UNICEF, melyekből kiderül, hogy az elmúlt egy évben drasztikusan nőtt a kiskorú öngyilkos merénylők száma Nigériában. Minden ötödik robbantásos merényletet kiskorúak hajtották végre a nyugat-afrikai országban, ahol hét éve tart a küzdelem a radikális iszlamista Boko Haram lázadószervezet ellen.

Lassan két éve, hogy a terroristák elraboltak Chibok településről több mint kétszáz diáklányt, akikről azóta semmit sem tudni. Az UNICEF azonban nemrég jelentést tett közzé, „Beyond Chibok” címmel, amely az egész világot megrázó emberrablás utáni időszakot vizsgálja, a Boko Haram tevékenységének és működésének szempontjából.

Az már most kijelenthető, hogy a radikális iszlamista terrorszervezet taktikát váltott, és egyre gyakrabban alkalmaz kiskorúakat brutális merényletei végrehajtására. A számok lesújtóak, ötből egy öngyilkos merényletet egy kisgyermek hajtott végre Nigériában. Őket bedrogozott állapotban küldik a biztos halálába a terroristák. A merénylő kiskorúak döntő többsége kislány, mert nekik a helyi iszlám szokások és előírások szerint tetőtől talpig be kell öltözniük, ezért könnyedén elrejthető és nehezen észrevehető a testükre erősített robbanószerkezet. Emellett ruhájukban feltűnés nélkül el tudnak vegyülni a tömegben. A kiskorú merénylőket ezért nagyon nehéz észrevenni és megakadályozni abban, hogy saját életük mellett másokét is kioltsák.

Piacok, forgalmas közlekedési csomópontok, boltok, szórakozóhelyk és buszpályaudvarok a terroristák elsőszámú célpontjai.
Piacok, forgalmas közlekedési csomópontok, boltok, szórakozóhelyek és buszpályaudvarok a terroristák első számú célpontjai.

Az UNICEF adatai szerint 2015-ben összesen 151 öngyilkos merényletet követett el a Boko Haram, 89-et Nigériában, 39-et Kamerunban, 16-ot Csádban és 7-et Nigerben. Az arányokat nézve Kamerunban vetették be a legtöbb kiskorút a terroristák.

A Boko Haram drasztikus taktikájának egyik oka minden bizonnyal arra vezethető vissza, hogy a terrorszervezet jelentős területeket veszített, miután a szomszédos országok katonákat küldtek a nigériai hadsereg megsegítésére, illetve a terrorszervezet mielőbbi felszámolására. A Boko Haram ugyanis nemcsak Nigéria észak-keleti régiójában, hanem a szomszédos országokban, Csádban és Kamerunban is borzalmas terrortámadásokat hajt végre betörései során.

Nemcsak Nigériában, hanem a világ más konfliktus övezeteiben is gyakran gyerekeket kényszerítenek öngyilkos merénylet végrehajtására.
Nemcsak Nigériában, hanem a világ más konfliktusövezeteiben is gyakran gyerekeket kényszerítenek öngyilkos merényletek végrehajtására.

A Boko Haram elleni küzdelem hét éve tart, a terrorszervezetet az utóbbi egy-két évben sikerült meggyengíteni, de legyőzni, illetve felszámolni továbbra sem tudják a katonák. Hét év leforgása alatt több mint 17 ezer ember vesztette életét, és legalább 1.3 millió gyermek vált földönfutóvá. Az északkeleti részeken ráadásul több mint 1800 iskola kényszerült arra, hogy bezárjon a terrorfenyegettség miatt. Az adatok szerint az iskolabezárások miatt több mint 250 ezer diák képtelen a visszatérni a suliba, hogy tanulhasson. Hiány van tanárokból is, többségük ugyanis elmenekült, a szülők jelentős része pedig akkor sem engedi suliba a gyermekét, ha az nyitva van  – derült ki az UNICEF által összegyűjtött adatokból és információkból.

Bármennyire is meglepő, de a Boko Haram még az Iszlám Államnál is vérszomjasabb szervezet.
Bármennyire is meglepő, de a Boko Haram még az Iszlám Államnál is vérszomjasabb szervezet.

A terrorszervezet által elrabolt gyerekek kegyetlen tortúrákon mennek keresztül. A lányokat ugyanis rendre megerőszakolják, szexrabszolgaságba kényszerítik. Vannak olyan esetek is, hogy kiskorú lányokat akaratuk ellenére férjhez adnak idősebb harcosokhoz. Legrosszabb esetben pedig öngyilkos merényletekre küldik őket. A fiúkat pedig arra kötelezik a terroristák, hogy támadják meg és mészárolják le saját családjaikat, ezzel bizonyítva hűségüket a Boko Haramnak, melynek neve helyi nyelven azt jelenti, hogy „bűn a nyugati műveltség”. Ennek értelmében minden olyan eszmét és gyakorlatot elutasítanak, amelyek a nyugati világban megszokottnak, normálisnak számítanak. Nem véletlen tehát, hogy a Boko Haram, amely egyébként az Iszlám Állammal is szövetségre lépett, gyakran támad meg olyan iskolákat, ahol lányok tanulnak. Ilyen volt a chiboki iskoláslányok elrablása is, mivel a lányoknak szerintünk nem az a szerepük, hogy tanuljanak, hanem az, hogy kiszolgálják uraikat.

Kép:CBC.ca/ atlantablackstar.com/

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez