Rettenet – Kínában plázában mutogatják a jegesmedvét

Napfény helyett neon, friss levegő helyett csak egy szellőzőnyílás, jéghegyek helyett pedig falfestmények és üvegfalak. Ebben a környezetben kell „élnie” Pizzának, a jegesmedvének, Kanton város (Guangzhou) egyik plázájában, Kínában.

Minden mozdulata zavart viselkedésre enged következtetni, ami nem csoda, hisz a modern kori kínzókamra mellett még a bámészkodó emberek tömegével is farkasszemet kell néznie a világ legszomorúbb medvéjeként emlegetett állatnak.

Mióta nyilvánosságra kerültek az első fotók és videófelvételek a plázában tartott Pizzáról, több, mint 48 állat- és környezetvédő szervezet fejezte ki tiltakozását, és írt nyílt levelet Kuangtung tartomány kormányzójának, hogy azonnal vessenek ennek véget.

A plázában egyébként jól megfigyelhető a legújabb, brutális, Kínában terjedő trend: vadállatokat tartanak látványelemként a bevásárlóközpontokban. Ebben az épületben például több szinten több száz állatot zsúfoltak be kisebb termekbe, akváriumokba. A jegesmedve mellett sarki farkasokat és belugákat, fehér delfineket is mutogatnak a látogatóknak a 3 D-s mozik és a legdrágább világmárkák boltjai között.

„Az állatok sokkal jobb sorsot érdemelnek, mint hogy egy kis üvegdobozba zárják őket, hogy a vásárlók jól szórakozhassanak rajtuk” – mondta a New York Timesnak Hu Chunmei, a veszélyeztetett állatok részére létrehozott alap munkatársa.

pizza

Világszerte tiltakoznak Pizza szenvedései ellen. Az Egyesült Királyságban a Yorkshire Wildlife Park például felajánlotta, hogy befogadják az állatot, a pláza részéről azonban elutasításba ütköztek. Nekik ez jó biznisz, hiszen naponta több ezer embert érdekel a jegesmedve, akik szelfiket, videókat készítenek vele. Pedig a vadállatok nem üvegkalitkába valók, hanem nagy méretű, természetes, személyes élettérre van szükségük – ami tudjuk, hogy a globális felmelegedés hatására egyébként is veszélyben van.

A hatalmas felháborodás remélhetőleg jobb belátásra bírja majd a pláza vezetőit, akik eddig azzal védekeztek, hogy szerintük az aktivisták egyenesen a kínai emberek és a kínai kultúra ellen tiltakoznak. A náluk tartott vadállatok annak az elavult törvénynek az elszenvedői, amelyet idén júliusban frissítettek ugyan, de még most is engedélyezi a vadállatok elejtését és tenyésztését, azok reklámcélú vagy nyilvános szereplésen való megjelenését. Addig pedig, amíg ezen a törvényen nem változtatnak, sok helyen nyílhat még hasonló, legálisan működő állatkínzó létesítmény Kínában. Sajnos igény, az van rá.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez