Japánban megreformálnák a munkajogot – túl sokan halnak meg a túlórák miatt

A Dentsu Japán egyik legnagyobb reklámcége, ám nemzetközi hírét inkább az ott történt szokatlan haláleseteknek köszönheti. A legnagyobb felháborodást 2015 decemberében Matsuri Takahashi öngyilkossága váltotta ki, aki olyannyira túlhajtotta magát, hogy végső elkeseredésében végül kiugrott az erkélyről tavaly karácsonykor.

A fiatal lány egyből egyetem után kezdett el dolgozni a japán vállalatnál, de alig nyolc hónapig tartó karrierje alatt másról sem szólt az élete, csak a munkáról: a halálát megelőző időszakban már 100 óra felett jártak a túlórái. Az utolsó e-mailt édesanyjának küldte, amiben azt írta, hogy az élete már elviselhetetlenné vált, és nem látott belőle kiutat.

A cég ellen indított eljárás nemrégiben lezárult, és megállapították, hogy az öngyilkosság a túlhajszoltság miatt következett be, így az áldozat családjának kártérítést köteles fizetni a vállalat. Szomorú, de Takahashi nem az első ember a Dentsunál, aki öngyilkosságig hajszolta magát a munkával: 1991-ben Ichiro Oshima vetett véget az életének, és az ő családjának 1,6 millió dollárt ítélt oda a bíróság.

A vállalat most ugyan 50 órában maximalizálta a túlórák számát, a kérdés azonban, hogy a jelenséget vissza tudják-e szorítani állami szabályozással, hiszen pont az a fő probléma, hogy a legtöbb túlórát nem jelentik, szinte lehetetlen nyilvántartani, ha valaki már éppen halálra dolgozza magát.

Mivel Japánban a „karoshi”, azaz a túlhajszoltság, túlórák miatt bekövetkezett halálesetek száma évről évre nő, Shinzo Abe miniszterelnök jelezte, hogy szeretné, ha a cégek visszaszorítanák a túlórák számát, és több lehetőséget adnának a nőknek a vállalatoknál. Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint tavaly 93 embernél állapították meg, hogy azért követtek el öngyilkosságot, mert túl sokat dolgoztak, egy másik jelentésben azonban az áll, hogy 2159 ember haláláért tehető legalább részben felelőssé a túlórák száma.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez