Szeretjük a munkánkat és a kollégáinkat, de utáljuk a főnököket

Ez derül ki Franciaország legnagyobb munkaügyi felméréséből, melyet a mérsékelt reformista szakszervezet, a CFDT indított el. Az internetes kérdőívre több mint 113 ezren válaszoltak.

A választási időszakban a jelöltek megpróbálják kihasználni a munkahelyi elégedetlenséget is. Ezért éreztük, hogy valóságos képet kell kapnunk a helyzetről – nyilatkozta Laurent Berger, a szakszervezet főnöke.

A franciák többsége (60%) nemcsak a pénzért dolgozik. Fontosnak tartja a munkáját és becsüli a kollégáinak döntő többségét. Érdekes módon a magánszektorban elégedettebbek az emberek (69%), mint a közszolgálati intézményekben (55%). A megkérdezettek csaknem kétharmada (63%) dolgozik a magánszférában és 30% a közszolgálatban. A maradék a munkanélküli válaszoló.

Ha megnyerném a lottó-főnyereményt, akkor is tovább dolgoznék

Így nyilatkozott a válaszolók mintegy negyede. Az emberek 64%-a kifejezetten szereti a munkáját. Akkor miért oly morózus a közhangulat a munkahelyeken? A főnökök miatt! Legalábbis ezt gondolja a döntő többség. Az emberek még azt is megkérdezik: mi szükség van egyáltalán rájuk? Ugyanígy dolgoznék akkor is, ha ők nem lennének! – ez a kétharmados vélemény (66%). Ami még kínosabb: a munkavállalók 28%-a már érezte úgy egyszer vagy többször az élete során, hogy a legszívesebben jól képen vágná a főnökét! Kizárólag magukkal törődnek! – ez 59% véleménye. Egyáltalán hogy lesz valaki főnök? Nem a munkája révén, hanem mert üdvözült mosollyal nyalja a nagyfőnök talpát és egyéb részeit…
Szívesen lenne a saját maga főnöke?

Azt már nem! Mindössze 29% állította saját magáról, hogy szívesen kezdene új életet, mint magánvállalkozó. A francia közvélemény szemében jóval kisebb a vállalkozók presztízse, mint az angolszász országokban. Így aztán jóval magasabb a munkanélküliség is – mintegy 10%. Az emberek inkább várakoznak munka nélkül valamilyen biztosnak tűnő állásra, mint hogy önálló vállalkozásba kezdjenek. Apró probléma, hogy a globális gazdaság gyors váltásai egyre kevesebb biztos állást produkálnak Franciaországban is. Erről is szól majd a választás, melyet jövőre rendeznek meg az EU második legfontosabb országában, Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez