A mágikus realizmus nagymesterével ismerkedhetnek szerdán a szegediek

Egy évvel ezelőtt adta ki újra a Globobook könyvkiadó azt a könyvet, amely a Nobel-díjas perui író, Mario Vargas Llosa szerint az egyik legjobb regény, amit a 20. században spanyol nyelven írtak. Alejo Carpantier Földi királyságáról van szó – az 1971-es kiadás már elérhetetlenné vált, ezért volt hiánypótló az új. A jövő héten Szegeden mutatják be.

De ha már újra kiadták a Globobook és a Latin-Amerikai – Magyar Egyesület (Latimo) összefogásában és Kuba budapesti nagykövetségének támogatásával, az eredeti fordító, Gulyás András új fordítást is készített a Földi királysághoz. A korábbi változathoz képest Carpentier előszavával is gazdagodott a mostani kiadás – ezt a mágikus realizmus programadó nyilatkozatának tekintik. A sok-sok történelmi, irodalmi, kulturális és vallási utalást pedig gazdag jegyzetanyag teszi kézzelfoghatóvá.

A havannai Alejo Carpentier Alapítvány is a honlapján büszkélkedett annak idején az új magyar kiadás hírével. Sok kubai szerint a Földi királyság szerettette meg az irodalmat a fiatalokkal a 20. század második felében, amikor egyesek már a regény és az olvasás válságát jósolták.

A Gabriel García Márquez által híressé vált mágikus realizmus alapítójának tartott Alejo Carpentier művét jövő szerdán a szegediek is megismerhetik a Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának konferenciatermében, délután 2 órakor. Köszöntőt mond Julio César Cancio, Kuba magyarországi nagykövete és Kiss Róbert Richard, a GloboBook kiadó főszerkesztője. A műről Gulyás András, a regény fordítója beszél, és Horvát János újságíró, volt kubai nagykövet olvas fel részleteket a Földi királyságból. A támogató a CH Csoport.

meghivojo

A helyszínen Carpenter műve mellett megvásárolhatók lesznek a GloboBook kiadó más könyvei is – az utóbbiak nagy kedvezménnyel.

Fotó: Kiss Róbert Richard, a GloboBook kiadó főszerkesztője és Julio César Cancio, Kuba budapesti nagykövete a fővárosi bemutatón.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez