Rekordbüntetés borhamisításért: 7,85 millió eurós bírság Bordeaux-ban

Még a világhírű Saint-Emilion vörösbort is hamisította az egyik legismertebb borosgazda, aki bűntársaival együtt most ítélt el a bíróság Bordeaux városában.

Azt a bormaradékot, melyet a gazdáknak tilos árusítaniuk, szépen a saját drága borával keverte, és így nagy haszonra tett szert az évek során. Hét euróba került a szupermarketekben a Saint-Emilion, Lissac vagy Lalande-Pomerol, mely jelentős részben olyan bormaradékból állt, melyet a piacon 10 centért árulnak!

Ilyen még nem volt – állítják a világhírű borvidék gazdái, akik persze féltik a jó hírüket. Holdfénybornak nevezték az egész akciót, melyről sokan tudtak, de csak lassan jutott el az ügy a hatósághoz. Végül a vámosok lefoglaltak 8200 liter lőrét. Éjszaka utaztatták ezt a nagy mennyiségű értéktelen bort kamionokban. Ezért hívták holdfénybornak a környéken a gyanús végeredményt. Az ítélet példás: Francois-Marie Marret-t két év börtönre és 7,85 millió eurós bírságra ítélték. A kereskedő, aki partner volt a gyanús ügyletben, 18 hónapos börtönbüntetést kapott felfüggesztve.

Az elítéltnek szép szőlőbirtoka van Bordeaux környékén. Csakis így hajthatta végre a kalózakciót, mert mindenki tudta, hogy neki valóban minőségi bora van! Csakhogy ha nem termett elég, akkor egy keveset hozzáöntött az értéktelen lőréből. Mit mond a csaló? Semmi sem igaz! Nem is ismerem azokat a gazdákat, akiktől a bíróság szerint az értéktelen lőrét hektoliter számra vásároltam volna. Természetesen fellebbezek – közölte a jó nevű borosgazda, aki rekord pénzbüntetést kapott, mert világhírű borait helyi lőrével dúsította Franciaország talán leghíresebb borvidékén, Bordeaux környékén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez