Zika-vírus elleni világprogramot pénzel a világ leggazdagabb embere

Bill Gates, akinek vagyonát 82 milliárd dollárra teszik, hatvanéves fiatalos nyugdíjas. Londonban egy egészségügyi konferencián vett részt, ahol egy új Zika-ellenes világprogramról tárgyaltak.

A trópusi országokban terjedő vírus a riói olimpia kapcsán is pánikot okozott. Ha ugyanis a terhes nőket éri el a Zika-vírus, akkor az azzal járhat, hogy a megszülető csecsemő kisfejű lesz. 68 országban regisztráltak Zika-vírust. Legutóbb már Floridában is. Ezért néhány európai állam nem tanácsolja a terhes anyáknak, hogy Floridába utazzanak…

20 millió dollárt adtam a malária elleni küzdelemre. Most a Zika-vírus következik – mondta Bill Gates Londonban. Egy ausztrál professzor programját támogatja egy 14,5 millió fontos alap. A legnagyobb részt a világ leggazdagabb embere vállalta: 6,5 millió fontot. A brit kormány 4,1 millió fontot ad, a többit az USA, Brazília és Kolumbia kormánya vállalta. A világprogramot két városban próbálják ki: Rio de Janeiróban (Brazília) és Medellinben (Kolumbia).

Hogyan akarják leküzdeni a Zika-vírust? Az ausztrál professzor elképzelése az, hogy kitenyészt egy olyan moszkitótörzset, mely immunis a Zika-vírussal szemben. Ezeket az immunis moszkitókat azután szabadon engedik. Ha az immunis moszkitók más moszkitókkal párosodnak, akkor a végeredmény olyan moszkitókat eredményez, melyek már nem veszélyesek, mert nem hordozzák a Zika-vírust. A módszert Ausztráliában már kipróbálták, és az eredmények biztatóak. Minél előbb szükség is van eredményre, mert a Zika-vírus még 98 millió embert fertőzhet meg.

Bill Gates nem az egyetlen dollármilliárdos, aki világméretű egészségügyi programokat támogat. A Facebook alapító atyja, Mark Zuckerberg nemrég 3 milliárd dollárt ajánlott fel arra, hogy ne legyen gyógyíthatatlan betegség a jövőben. A mostani londoni tanácskozáson bírálták Zuckerberg elképzelését, mert az már meglevő kutatási irányokat támogat. Bill Gates és a londoni konferencia többi résztvevője a célzott támogatásokban hisz, melyek új kutatási programokat támogatnak, mint például a Zika-vírus elleni világprogramot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez