Örök életet ígér az “agyklón”

Ha a testnek nem is, de a gondolatoknak, a léleknek mindenképp. Ezeket ugyanis egy amerikai szakember lementené egy számítógépre.

A Mind Clone lényege, hogy az emberek haláluk előtt letöltik rá az összes emléküket, gondolatukat, érzésüket, így az egyén akár örökre megmaradhat. Bár az elmélet úgy hangzik, mint valami közepes sci-fi film alaptörténete, Rothblatt azonban állítólag már sikeresen el is készített egy prototípust, amit Bina-48-nak nevezett el.  A dolog itt kezd hátborzongató lenni, ugyanis a Bina-48 egy Bina Aspen nevű nő személyiségét tartalmazza, aki Rothblatt felesége volt. Ráadásul készítettek hozzá egy fejet, ami beszéd közben mozogni és végtelenül bizarr módon pislogni próbál.


Bármennyire is ijesztő a videóban látható fej és a benne lévő emlékei és személyisége egy igazi embernek, azt el kell ismerni, hogy feltehetőleg elképesztő technológiáknak rakta le az alapkövét Rothblatt. Célja, hogy “több időt” adjon az embereknek, hiszen robotként akár örökké is élhetünk.
A Bina-48-at öt évvel ezelőtt készítették el a Hanson Robotics-nál, mely során a már említett Bina Aspen gondolatait alakították át programkóddá. A robot képes elbeszélgetni valakivel, válaszolni kérdésekre és állítólag még spontán gondolatokkal is rendelkezik. A felhasznált technológia a Facebook-hoz hasonlóan információk tárháza, csak ez megpróbálja utánozni azt, ahogyan az agyunk működik.
Mindenesetre valószínűleg nem túl jó ötlet a mesterséges intelligenciával játszanunk, legalábbis a világ legnagyobb elméi szerint. Bill Gates nemrég emelte fel hangját ellene és csatlakozott az ellenzők táborához, ahol olyan zsenik vannak, mint Stephen Hawking vagy Elon Musk, aki 10 millió dollárt adott arra, hogy az emberek számára biztonságos mesterséges intelligenciát fejlesszenek.
Rothblatt valószínűleg nem aggódik amiatt, hogy a SkyNet-hez hasonlóan átveszik a robotok az uralmat, bár neki könnyű, hiszen – számára – felesége nem tűnik egy vérszomjas robotnak.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez