Csak 170 év múlva éri utol a nők fizetése a férfiakét

Ezzel a jelszóval próbálták meg mozgósítani a szebbik nem munkavállalóit Franciaországban, ahol 15% a bérkülönbözet a férfiak javára. Csaknem 14 millió a női munkavállalók száma. Ők alkotják a munkaerőpiac 48%-át Franciaországban. Ehhez képest több volt az újságíró Párizsban a híres République téren, mint a tüntető …

November 7-én 16 óra 34 percre hirdették meg a nagy női tiltakozó tüntetést. Miért épp akkor? Mert az év végéig hátralevő idő akkor volt 15%-a az összmunkaidőnek Franciaországban. Nálunk a munkahelyen minden nőt elengedtek, de mégsem látok itt senkit! – panaszkodik egy aktivista. A beszédeket azért megtartották.

Kiderült: a nők nemcsak hogy kevesebbet keresnek, de hátrányban vannak a munkaszerződések terén is. Köztük sokkal több a részmunkaidős dolgozó, mint a férfiak között. A bölcsőtől a sírig meg vagyunk különböztetve – hangsúlyozta egy jogvédő. Utalt arra, hogy Franciaországban 1972 óta törvény az egyenlő munkáért egyenlő munkabért elv. Most 2016 van, és még mindig 15% a különbség. Ha minden így megy tovább, akkor csak 170 év múlva lesz egyenlőség a nők és a férfiak bére között Franciaországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez