Évtizedek óta először tiltottak be tüntetést Párizsban

Erőszakos cselekményektől tartva a francia hatóságok betiltották szerdán a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozni kívánó szakszervezetek csütörtökre tervezett párizsi felvonulását.

Franciaország történetében évtizedek óta nem volt példa hasonló döntésre, amelyre a megegyezés hiánya miatt került sor. A hatóságok azt szerették volna, ha a hét elégedetlenkedő szakszervezet ülősztrájkot rendez, amelyet a biztonsági erőknek sokkal egyszerűbb lett volna kordában tartania. A szakszervezetek ebbe nem egyeztek bele, így a körzeti rendőrség közleménye szerint nem látott más megoldást, minthogy betiltsa a tüntetést.

Két szakszervezet vezetője válaszul azonnali meghallgatást követelt Bernard Cazeneuve francia belügyminisztertől. Christian Paul szocialista törvényhozó az I-Télé tévécsatornának adott interjújában “történelmi tévedésnek” nevezte a demonstráció betiltását. “Ez az első alkalom 1958 óta, hogy egy kormány, egy miniszterelnök betiltja a legjelentősebb szakszervezetek által szervezett tüntetést” – mutatott rá Paul. A demonstráció betiltása előtt nem sokkal Jean-Claude Mailly, a Munkáserő (FO) nevű szakszervezet vezetője Manuel Valls francia kormányfőt tette felelőssé a párbeszéd zátonyra futásáért. Mailly az RMC francia rádióadónak azt mondta: “a tekintélyelvűségébe csontosodott” miniszterelnök a betiltással azt kockáztatja, hogy ”Franciaország csatlakozik a demokráciának nem nevezhető országok sorához”.

A szakszervezetek immár több mint három hónapja tüntetnek folyamatosan a kormány tervezett munkajogi változtatásai ellen, amelyek fő célja a tíz százalék feletti munkanélküliségi ráta csökkentése. A tiltakozások többször a demonstrálók és a rendőrök közötti összecsapásokba torkolltak, számos ember megsérült, többeket pedig letartóztattak. Kedden több mint 130 ezren írták alá azt az internetes petíciót, amely a “Nem tartom tiszteletben a tüntetés betiltására vonatkozó döntést” címet viselte. A szakszervezetek június 28-ra újabb megmozdulást hirdettek Párizsban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez