Maximális készültség Franciaországban a sárga mellényesek tüntetése miatt

Macron elnök kivár, de nagy beszéddel készül a jövő hétre.

Több, mint száz embert tartóztattak le szombaton, hogy megakadályozzák a sárga mellényesek olyan rendbontását, mint amilyen az előző hétvégén volt. Akkor a kemény mag tört és zúzott, valamint gyújtogatott Párizs belvárosában a Diadalív árnyékában. Macron elnök megvárja a hétvégi tiltakozást, majd utána fordul nagy beszédben a franciákhoz – közölték az Élysée palotában.

A kormány a tűzzel játszik

Ezt nyilatkozta a liberális Le Monde-nak a baloldali CGT szakszervezet vezetője a sárga mellényesek tiltakozó mozgalmáról, mely minden korábbinál nagyobb megmozdulást hirdetett meg a hétvégére. A kormány 89 ezer rendőrt mozgósított, hogy elkerülje az elmúlt hétvégi krízist, amikor a feldühödött tömeg áttörte a rendőrkordont Párizs szívében. A szakszervezetek csütörtökön közös közleményben nyugalomra szólítottak fel mindenkit. Philippe Martinez, a CGT szakszervezet főtitkára a Le Monde-nak adott exkluzív interjújában elmondta: az üzemanyagadó csak az utolsó csepp volt a pohárban. Óriási a szociális elégedetlenség Franciaországban, ahol az utóbbi tíz évben stagnált az életszínvonal, miközben a társadalmi különbségek egyre csak növekednek.

A Le Monde alapos statisztikai elemzést végzett az életszínvonalról, és ez a cikk az elmúlt 24 óra legolvasottabb írása lett. Ebből ugyanis kiderül, hogy miért olyan nagy a társadalmi elégedetlenség Franciaországban?

1700 euro a medián

Vagyis ennyire számíthat az a bizonyos átlag francia egy hónapban. Ez a mutató tíz éve stagnál, miközben a felső 10% egyre csak növeli a maga jövedelmét és részesedését a GDP-ből. A Le Monde csak a fizetéseket vizsgálja ebben a cikkben, de a tőkejövedelmek adják igazában a gazdagodás alapját. Nem véletlen, hogy Bernard Arnault, Franciaország leggazdagabb embere, az elsők között sietett a támogatásáról biztosítani Macron elnök reformterveit. Maga Macron elnök fiatalkorában a Rotschild vagyonkezelőnél dolgozott, amely a kapitalizmus szimbólumának számít ma is Franciaországban.

Elszabadultak az energiaárak

Egy év alatt a gáz ára 21%-kal, a fűtőolaj 30%-kal, a diesel 22%-kal, a benzin pedig 14%-kal nőtt. Január elsejétől tovább növekedett volna. Ezért kezdődött meg a sárga mellényesek tiltakozása, amely általános társadalmi mozgalommá vált.

Az alsó középosztály a nagy vesztes

A globalizáció és az informatikai forradalom szétzilálta a munkaerőpiacot Franciaországban is. A negyven év felettiek, akiknek nem volt jó szakmájuk, nem rendelkeztek komoly informatikai ismeretekkel és nem tudtak angolul, könnyen úgy érezhették: a 40 éves Macron elnök leírta őket! Ráadásul volt néhány szerencsétlen elnöki nyilatkozat is tavaly, mely arról szólt, hogy Macron nem hátrál meg a “semmittevők” tiltakozása előtt. Az államfő reformokat akart, melyek versenyképessé teszik Franciaországot, és ebben elsősorban a fiatalokra számított. A középkorúak és az idősebbek nem teljesen alaptalanul érezhették úgy, hogy leírták őket. De a fiatalok sem mind voltak boldogok a változásoktól.

A magánszektor szinte csak határozott munkaidőre alkalmaz új munkaerőt

Ha egy fiatal pár bemegy a bankba ilyen munkaszerződésekkel, akkor kinevetik, mert semmi garancia nincsen arra, hogy 20-25 év múlva is fizetni tudja majd a hitel törlesztését. De sok fiatalnak állás sem jut, hiszen Franciaországban még mindíg 9%-os a munkanélküliség. Az egyik furcsa következmény: két éven belül a négyszeresére nőtt a prostitúció a lepukkant lakótelepeken.

Erről a Le Figaro készített riportot. Marseille-ben kezdődött, de most már egész Franciaországra kiterjedt: fiatal lányok tömegesen árusítják magukat az utcán! A legfiatalabb, akit bekísértem egy 14 éves lány volt – mondta egy rendőr a Le Figaro tudósítójának. Míg korábban elsősorban a “színes lányok” vállalkoztak erre, egyre többen vannak a fehér alsó középosztályból és a munkásosztályból. Akik nem látnak más perspektívát maguk előtt, mint a prostitúciót. A középiskolások és az egyetemisták egyre nagyobb számban támogatják a sárga mellényesek tiltakozó mozgalmát.

Macron meghátrált, de a sárga mellényesek most már az egész elit távozását akarják

A miniszterelnök bejelentette: felfüggesztik a január elsejére beígért energiaadó emelést! A sárga mellényesek válasza: tovább tiltakozunk! Erre a kormányfő kerek-perec visszavonta a támadott adó rendeletet. Ez sem hatotta meg a sárga mellényes mozgalmat. A hétvégére minden eddiginél komolyabb tiltakozó megmozdulást ígérnek.

Macron a jövő héten szól a franciákhoz

Az államfő – látva a tüntetők elszántságát – maximális készültséget rendelt el a hétvégére. Utána drámai beszédben akar a franciákhoz fordulni. Érve nagyon sok van: modern, versenyképes Franciaországot akar, amely méltó régi nagy híréhez. Jelenleg ugyanis Franciaország a rossz tanulók közé tartozik az Európai Unióban : az államadósság összege megegyezik az egyéves GDP-vel! A költségvetés deficitjét a pénzügyi válság óta nem sikerült 3% alá vinni! Ezért kellett volna az adóemelés január elsején. Csakhogy ez kevéssé foglalkoztatja a globalizáció áldozatait: a lecsúszó középosztályt, a munkásokat vagy azokat a fiatalokat, akik nem jutottak be az elit iskolákba. Ezért mondhatta azt a baloldali CGT szakszervezet főtitkára a Le Monde-nak, hogy a kormány a tűzzel játszik, mert a sárga mellényesek szemmel láthatóan arra készülődnek, hogy lángba borítsák Párizst és még néhány nagyvárost a hétvégén. Az igazán nagy gondot Franciaországnak és az egész Európai Uniónak az jelenti, hogy a sárga mellényesek érzik: mi az, amit nagyon nem akarnak, de arra a kérdésre nemigen tudnak válaszolni, hogy mégis mi lenne a megoldás a társadalmi krízisre Franciaországban?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez