Dühös rendőrfeleségek az utcákon Franciaországban

Hét városban tüntetnek szombaton a dühös rendőrfeleségek, akik elsősorban amiatt tiltakoznak, hogy a terrorkészültség miatt a rendőrök rettentően túlterheltek Franciaországban.

“Minden egyenruhás egyben apa és férj is!” – hangsúlyozza Aurélie, aki a dühös rendőrfeleségek szervezetének elnökasszonya. Férje rohamrendőr Dél-Franciaországban. A 2015-ös nagy párizsi merényletsorozat óta rendkívüli állapot van érvényben Franciaországban, és ez óriási nyomást jelent a rendőröknek. Nem tudják kivenni a szabadnapjaikat, nincs idejük a családjukra. És ehhez képest keveset keresnek, pedig naponta kockáztatják az életüket, hiszen az iszlamista terroristák kedvelt célpontjai az egyenruhások Franciaországban. Tüntetni maguk a rendőrök nem tüntethetnek. Ezért az asszonyokra hárul a felelősség: ők vonulnak ki szombaton az utcákra, hogy jobb munkakörülményeket és magasabb fizetést követeljenek a rendőrférjeknek.

Az iszlamista terrorakciók miatt megváltozott a rendőrök megítélése a közvéleményben Franciaországban. Míg korábban az emberek többsége lenézte és kigúnyolta a rendőröket, mostanában megnőtt irányukban a rokonszenv. Gyakran megtapsolják őket. Csakhogy ettől nem lesz könnyebb a szolgálat és magasabb a fizetés. Macron elnök szívesen fizetne többet a rendőröknek, de nincs miből! Franciaország évek óta nem teljesíti az eurozóna előírását, vagyis a költségvetési hiány 3% felett van. Merkel német kancellár álláspontja viszont az, hogy Franciaországnak előbb rendbe kell hoznia a saját pénzügyeit, mielőtt belefognának Macron elnök uniós reformjaiba.

A dühös rendőrfeleségek tudják ezt, de azt hangsúlyozzák: Macron elnök egyik fő célja a terrorizmus elleni harc sikere és a biztonság megteremtése Franciaországban. Ehhez pedig jól fizetett és elégedett rendőrök kellenek, akik nem hullafáradtak az állandó szolgálat miatt. Ezért vonulnak az utcákra hét francia városban a dühös rendőr feleségek, akik azt skandálják: az egyenruhások apák és férjek is!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez