Minden 96. percben megöl egy indiait az alkohol

Indiában minden nap 15 embert öl meg az alkohol a Nemzeti Bűnügyi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. Annyit isznak az országban, hogy a legsúlyosabb társadalmi problémák okának tartják a szakértők az alkoholfogyasztást.

Alkoholizmus Indiában – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján:

Az egy főre jutó alkoholfogyasztás Indiában 38%-kal nőtt néhány év alatt. A 2003-2005 időszakban 1,6 liter volt, 2010-2012-ben már 2,2 liter. Az indiaiak több mint 11%-a mértéktelen alkoholfogyasztó. Ez az oka annak is, hogy India sok államában alkoholtilalom van érvényben.

Tamilnádu államban Dzsajalalitha főminiszter első hivatali napján 500 italboltot záratott be.

Indian-alcohol-006

Bihár: Az állam, ahol teljes tilalom van érvényben. Tilos értékesíteni, gyártani és fogyasztani az alkoholt. Kerala: az ötcsillagos hotelek nem árusíthatnak alkoholt. Ebben az államban olyan súlyos a helyzet, hogy az összes kórházi kezelések negyede alkohol vagy egyéb kábítószer okozta mérgezés miatt történik.

Karala és Tamilnádu állam azért is támogatta az alkoholtilalmat, mert felmérések szerint ez az egyik leggyakoribb oka a családon belüli erőszaknak. Az alkoholellenes mozgalmak egyre erősebbek Indiában, ahol korábban csak két államban, Gudzsarátban és Nágaföldön volt alkoholtilalom.

883924c6481b7a8b9d2755e3f9e6d48b

Mahárástra államban halnak meg a legtöbben az alkohol miatt. A szakértők azt mondják, hogy a nagyarányú alkoholfogyasztás összefügg a magas bűnözési rátával is.

„A legsúlyosabb bűncselekményeket és baleseteket az alkohol számlájára írhatjuk Indiában. Ide sorolható a szexuális zaklatás és a lopás, rablás is” – mondja egy politikus a BBC-nek. „Az alkohollal való visszaélés az oka annak is, hogy Tamilnáduban élnek a legnagyobb számban 30 év alatti özvegyek.”

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez