A tilalom ellenére levetítette a filmet a nemi erőszakról- letartóztatták

A rendőrség őrizetbe vett egy fiatal újságírót Indiában, ahol a kormány betiltotta az India lánya című dokumentumfilm vetítését. A fiatal újságíró egy faluban hatvan embernek mutatta be a dokumentumfilmet a csoportos nemi erőszakról, mely 2012 decemberében történt Delhiben.

Hat férfi erőszakolt meg egy diáklányt egy buszon, ahonnan végül kidobták az áldozatukat. A lány belehalt a sérüléseibe. A banda vezére az előzetesben öngyilkos lett. Négy tettest halálra ítéltek, ők a halálsoron várakoznak. A csoportos erőszak elkövetőinek egyike fiatalkorú volt a tett idején, ezért ő csak börtönbüntetést kapott. Az egyik halálra ítélt nyilatkozott az India lánya című dokumentumfilm alkotóinak. A 16 órás interjú a börtönben készült, és fontosabb részei bekerültek a filmbe. Ez csapta ki a biztosítékot Delhiben, ahol a belügyminiszter betiltotta a filmet. Eredetileg az volt az alkotók terve, hogy a Nőnap alkalmából mutatják be a filmet Indiában és néhány más országban. Külföldön le is vetítették, de Indiában csak egy kis falusi alkalmi moziban lehetett látni az India lánya című filmet.

Mit mondott az egyik tettes? Azt, hogy a lány azért halt meg, mert ellenállt a hattagú bandának. Ezenkívül kifejtette azt az Indiában eléggé elterjedt nézetet, hogy a nemi erőszak tulajdonképp nem is létezik. Mindig a nő a hibás sokkal inkább, mint a férfi vagy épp a férfiak egy csoportja. “Tisztességes lány nem sétál sötétedés után az utcán!” –  bölcselkedett a tettes. Megfeledkezett arról, hogy a 23 éves lány nem volt egyedül: színház után a vőlegényével ment hazafele. A fiút megkötözték, őt pedig megerőszakolták. Az eset nagy felháborodást váltott ki egész Indiában. A büntető törvénykönyvet megszigorították.

A belügyminiszter viszont dührohamot kapott amikor kiderült: a brit dokumentumfilm készítői bejutottak a börtönbe, és elbeszélgettek az egyik halálra ítélttel. Betiltották az India lánya című dokumentumfilmet. Agra városa mellett egy faluban mégis láthatta vagy hatvan néző. Igaz, hogy otthonról hozott lepedő volt a filmvászon, de azért mindent jól lehetett látni és hallani. A fiatal újságíró meginterjúvolta a nézőket az előadás után: fel kellene a tetteseket akasztani! – ez volt a többség véleménye. A fiatal újságírót viszont a fogdába vitték a rendőrök, mert megszegte a tilalmat, és bemutatta azt a filmet, amely a csoportos nemi erőszakot ábrázolja Indiában, ahol a belügyminiszter szerint mindez nem való a nézőknek.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez