Józan Szilveszter: alkoholtilalom Indiában

India legfelsőbb bírósága helyt adott az alkoholtilalomnak Kerala államban.

A délnyugat-indiai Kerala államban a bíróság döntése alapján tilos alkoholt értékesíteni a bárokban. A bíróság elutasította azt a bártulajdonosok által benyújtott petíciót is, aminek célja a szeszesital-értékesítés tilalmának feloldása volt az ötcsillagos szállodák bárjaiban.

A déli államban a tervek szerint 10 éven belül minden bár bezár. Indiában ugyanis itt a legmagasabb az egy főre jutó alkoholfogyasztás: több mint nyolc liter évente. Az országos átlag  ehhez képest csak 5,7 liter.

A kormány tervei szerint Kerala állam a következő 10 évben mentes lesz minden alkoholtól, hogy „a fiatalok ne tehessék tönkre az életüket”. A döntéssel közel 700 bár zár be az államban, népszerűségük ellenére. A bártulajdonosok azzal érvelnek, hogy a tilalom súlyosan érinti a turizmust, ami nagy bevételt jelent az országnak, nem beszélve arról, hogy hányan lesznek munkanélküliek.

A bíróság azonban kijelentette, hogy a legfőbb cél a népegészség védelme. Az orvosok és aktivisták is hangsúlyozták, hogy az alkoholfogyasztás az oka a számos közúti balesetnek és családok felbomlásának. Azt mondják: Kerala állam kórházai és rehabilitációs központjai tele vannak alkoholistákkal.

A hatóságok azonban tettek néhány engedményt: az üzletek továbbra is árusíthatnak kis alkoholtartalmú italokat, mint például bort és a sört. Hát idén szilveszterkor, úgy tűnik, ebből kell kigazdálkodniuk a bulit a helyieknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez