Több mint 2 és félezer éves múmiát találtak spanyol régészek Luxorban

A hírt az egyiptomi műemlékvédelmi miniszter jelentette be. Myriam Seco Álvarez csapata nem először bukkant ilyen leletre a város környékén.

III. Thotmesz halotti templomának közelében találtak a sírra a múmiával. A régészek szerint egy Amenrenef nevű nemesemberé, aki a királyi házat szolgálta valamikor időszámításunk előtt 1075 és 664 között. A múmiát nagyon jó állapotban találták meg – közölte a minisztérium.

Az ásatást vezető Álvarez szerint a leletet a színes díszítések teszik igazán fontossá. Ezek főleg vallási témájúak, köztük van két istennő, Ízisz és Neftisz ábrázolása és Hórusz napisten négy fia.

A múlt hónapban szakértők röntgen segítségével bizonyítékot találtak arra, hogy a 4500 éves gízai Nagy Piramis két olyan üreget rejt, melyekről korábban nem tudtak. Márciusban pedig a japán radarspecialista, Hirokatsu Watanabu szkennerekkel két, ugyancsak titkos kamrát talált Tutenhamon fáraó sírjában. Ez a felfedezés a brit Nicholas Reeves teóriáját támasztotta alá, miszerint Nefertiti királynő sírja fekhet a gyerekfáraóé mögött. 

A III. Thotmesz halotti temploma alatt fekvő nekropoliszban már 2008 óta végeznek feltárásokat a spanyol régészek. Két évvel ezelőtt egy gazdagon felékszerezett, harmincas éveiben járó nő múmiájára bukkantak rá, a Középbirodalom (Kr.e. 2160-1633) korából. Az ékszerek azért nem lettek sírrablók prédáivá, mert a kamrára hatalmas kőtömb zuhant és összezúzta a koporsót és a múmiát, mielőtt még a fosztogatók rátaláltak volna.

Forrás: Egyptian Streets, Discovery News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez