Kínai kémszoftver több mint 270 millió androidos készüléken

Az okostelefonok teljes adatforgalmát és a tulajdonos mozgását állandó megfigyelés alatt tartotta a kémszoftver, mely minden 72 órában elküldte a megszerzett információkat egy szerverre, mely Kína legnagyobb városában Sanghajban van.

Ebben a metropolisban működik az informatikai hírszerzés központja is Kínában. Ezért felmerül a kérdés: a kémszoftver vajon a kínaiak reklámcéljait szolgálja-e vagy pedig a hírszerzés gyűjt így adatokat az androidos készülékek tulajdonosairól?!…

Az Android kidolgozója, a Google mindenesetre követelte a kínai AdUps cégtől, hogy szüntesse meg a kémszoftver alkalmazását. A kínai cég ügyvédje Kaliforniában úgy nyilatkozott, hogy a kémszoftvert csak olyan készülékekben alkalmazták, melyeket eredetileg csak Kínán belül kívántak értékesíteni. Elismerte, hogy az információkat egy sanghaji szerver fogadta, de azt állította: megsemmisítették a hatalmas mennyiségű információt.

Tagadta, hogy bármi közük lenne a hírszerzéshez Kínában. Három óriás okostelefonjai és tabletjei kaptak ilyen kémszoftvert – legalábbis ennyit ismert el a kínai cég. A Huawei, a Zte és a Blu Products. Ennél az utóbbinál vették észre azt, hogy 120 ezer okostelefon és tablet kicsit túl sokat tud a tulajról. Mindhárom cég termékeit árusítják a világpiacon.

A világ legnagyobb okostelefon-gyártóját, a kínai Xiaomi-t júliusban gyanúsították meg azzal, hogy a “hátsó ajtó” megoldást alkalmazza. Ez finom körülírása annak, hogy kémszoftver működik a készülékben, amelyikről nem tudhatjuk, hogy kivel tudatja a legbizalmasabb adatainkat. A kínaiak időközben közölték: becsukták a hátsó ajtót, mely a kémkedést lehetővé tette. Az átlagos vásárló kénytelen hinni ebben, hiszen különben minden okostelefonra vagy tabletre gyanakodhatna…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez