Mobilfüggőknek ajánljuk Kínából

Biztos önnel is előfordult már, hogy annyira meredten bámulta mobiltelefonja képernyőjét, hogy valami kellemetlen szituációba keveredett miatta. Egy kínai iskola tanulói erről készítettek rajzfilmet, ami kellően szatirikusra sikeredett.

A különböző alkalmazások, közösségi oldalak, játékok, az sms-küldés bizony sokszor elvehetik a figyelmünket a külvilágról, és ilyenkor bizony előfordulhat, hogy valami butaságot csinálunk, és észre sem vesszük a valóságot. Aztán ott van a mobilozás az iskolában óra alatt, vagy vezetés közben. A mobiltelefonfejlesztések egyetlen hátránya talán, hogy a társadalom nem tud tőle szabadulni, ami új problémákat hozhat magával. Erre a társadalmi problémára hívják fel a figyelmet a Kínai Központi Képzőművészeti Főiskola tanulói, akik egy rövid szatirikus rajzfilmben ábrázolják a mobil-függőséget. A videóban nincs dialógus, de az üzenet világos.

A videóban természetesen vannak túlzások, de látható, hogy nem áll túl messze az igazságtól. Bárki láthatja, hogy hányan és hogyan mobiloznak az utcán, a tömegközlekedési eszközön, vagy az autókban. Ázsiában a fejlett országokban ez még szörnyűbb. Japánban például nehéz olyan embert látni, aki ne a képernyőt bambulná. Kínában, Dél-Koreában is óriási méreteket ölt a függőség, és ez bizony globális problémává növi ki magát. Nem ritkák a közlekedési balesetek sem, amiket ez okoz, és ez bizony a tragikus valóság.

Az okostelefon igen hasznos eszköz lehet a hétköznapi életben, de az is fontos, hogy tudjuk hol a határ. Ahogy a kínai iskolások is mutatják videójukban: a világ a képernyőn kívül van.

(Fotó:Youtube)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez