Esély a japán-orosz békeszerződésre

70 percen keresztül tárgyalt egymással Abe Sinzó japán miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök Limában. Peru fővárosában tartja csúcstalálkozóját az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés szervezete, melynek mindkét állam tagja. Kilátásban van a japán-orosz békeszerződés – jelentette ki a japán miniszterelnök a tárgyalások után.

Több mint hetvenéves ügyről van szó. Így csak lépésről lépésre haladhatunk előre – hangsúlyozta Abe Sinzó. Külön kiemelte: jó a kapcsolata Vlagyimir Putyinnal, és ez reményt ad a megegyezésre. Ezért Japán és Oroszország első embere december közepén újra találkozik. Ha minden jól megy, akkor megszülethet a japán-orosz békeszerződés.

Miért nincs még békeszerződés Japán és Oroszország között? 

Amerika és Nagy-Britannia sürgetésére a Szovjetunió 1945-ben megtámadta Japánt. A szovjet csapatok elfoglalták Észak-Kínát, Koreát és a Kurili szigeteket. Japán ezeknek a szigeteknek egy részét követeli vissza. Orosz részről mindeddig egyetlen válasz volt: nyet!

Most viszont új helyzet alakult ki: Oroszország gazdasági állapota pocsék, mert az olaj ára a mélységekbe bukott. Moszkva számításai szerint a közeljövőben nem is várható változás. Ráadásul amerikai és európai szankciók is sújtják Oroszországot a Krím félsziget annektálása miatt. Ebben a helyzetben Japán, a világ harmadik legerősebb gazdasági hatalma tőkebefektetéseket ígér Putyinnak. Ennek komoly vonzereje lehet, hiszen Putyin hazai népszerűsége jelentős részben az életszínvonal alakulásán áll vagy bukik. Ezért reménykedik a japán miniszterelnök abban, hogy több mint hetven évvel a második világháború lezárása után létrejöhet a békeszerződés Japán és Oroszország között.

Fotó: a két elnök a tavalyelőtti, pekingi APEC-csúcson / kremlin.ru

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez