Trump-hatás: a befektetők pénze megindult az USA felé

Rekordmagasságba szökött a dollár árfolyama a japán jennel szemben, gyorsan nőnek a kötvényárfolyamok. A piac kezdi elhinni: infláció, kamatemelés következik, dinamikusabb lesz az amerikai gazdaság, ha Trump megvalósítja elképzeléseit. Nemcsak Amerikában változhatnak meg a jövőről alkotott elképzelések, de mindenütt, ahol intenzív gazdasági kapcsolat van az USA-val.

Mint például Japánban, ahol az exportőrök örülnek annak, hogy egy dollár 110 jent ér, mert ez javítja a kilátásaikat az amerikai piacon. A dollár majdnem 30 éve nem ért ilyen sokat a japán jenhez viszonyítva. Nem véletlen, hogy Abe Sinzó lesz az első külföldi államférfi, aki Donald Trumppal találkozik. A japán miniszterelnök természetesen nemcsak a gazdaságról faggatja majd Amerika új elnökét, hanem arról is: mennyire számíthat az amerikai védőernyőre a távol-keleti szigetország?

Az ázsiai vezetők több tanácskozáson tárgyalják meg: milyen is lesz a szép új Trump-világ? A feltörekvő országok vezetői a legnyugtalanabbak: eddig az volt a befektetők feltevése, hogy azért érdemes pénzt vinni a fejlettebb régiókból a feltörekvő országokba, mert ott az alacsonyabb munkabérek miatt jobb profit érhető el. Ha Trump változtat a játékszabályokon, akkor lehet, hogy a befektetők inkább az USA-t választják. A Reuters összeállításából kiderül: sokan már meg is hozták ezt a döntést. A legrosszabbul minden bizonnyal Mexikó jár. A peso történelmi mélységében. A Ford máris közölte: szó se lehet róla, hogy a Lincoln Suv gyártását Mexikóba vigyék – pedig korábban ezt tervezték.

Ráadásul várható a kamatemelés Amerikában: Yellen asszony megerősítette, hogy a FED a közeli jövőben végrehajtja azt a kamatemelést, melyet már régóta terveznek, de mindig halogattak, mert féltek, hogy agyoncsapják vele a konjunktúrát. Most viszont a munkanélküliségi mutatók kedvezőek, az inflációs várakozások is megvannak Donald Trump nagyszabású infrastruktúra-tervei miatt. Az America First választási jelszava, melyet Trump meghirdetett, az USA számára akár működhet is. Kérdés, hogy mi lesz a globális gazdaság többi szereplőjével a szép új Trump-világban?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez