Vége a japán cserediákok gondtalan életének Dél-Koreában

Bár Dél-Koreát napjaink egyik erős gazdasággal rendelkező országának tartjuk, az igazság az, hogy az utóbbi időben elérte a válság. Ez persze Japánra ugyanígy igaz, ennek következtében a japán jen értéke folyamatosan csökken. 100 jen mára 920 koreai wont ér. Ez bizony egy hét éves rekord, így a válságot a japán cserediákok is megérzik.

2012 elején 70 ezer jen többet ért, mint 1 millió won. A pénz romlásának hatására, mára már csak 650 ezer wont kaphatunk ugyanennyi jenért. A recessziót a japán cserediákok is megérezték, így nekik most szorosabbra kellett húzni a nadrágszíjat. Mintegy 2500 cserediákról van szó.

Egyre több cserediák kezdett el az utóbbi időben spórolni, például azzal, hogy kevesebbet eszik, és részmunkaidős munkát vállal az iskola mellett, hogy egy kis extra pénzhez jusson. A legtöbben idegenvezetők lesznek, mellette pedig tudják tanulmányaikat folytatni. Japán turistából ráadásul elég sok van. Egy japán diák, aki nemrég kezdett ilyen munkakörben dolgozni azt mondta: „Nem könnyű dolgozni és tanulni egyszerre, de nincs más választásom.”

Voltak idők, amikor Korea kifejezetten olcsó hely, minden japán számára. Hiroki Murakumo (23) tavaly augusztusban érkezett Dél-Koreába. Számára az sem járt nagy kiadással, ha új csúcskategóriás mobilt akart vásárolni. Az utóbbi hat hónapban 400 ezer jent hozott az országba, ami 3.7 millió wont ért.

Vettem valamit a bankkártyámmal, aztán hirtelen rájöttem, hogy milyen gyenge lett a jen. Meglepődtem, hogy milyen kevés wont kaptam a pénzemért”- emlékszik vissza.Sok japán diák már nem megy bankba pénzt váltani. Inkább az egyszerű magán pénzváltókat választják, ahol valamivel kedvezőbb a kurzus. Viszont a gazdasági szakokon tanuló japán cserediákok elmondhatják magukról, nem csak elméleti ismereteket szereztek Dél-Koreában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez