Szoptatás HIV-pozitívan – nem könnyű az anyáknak a Dél-afrikai Köztársaságban

A Dél-afrikai Köztársaságban a kizárólagos szoptatás – azaz, hogy a gyermek az első hat hónapban csak anyatejet kapjon táplálékul – sok anyának jelent kihívást, hiszen kevesen tehetik meg, hogy ebben a periódusban végig otthon maradjanak a gyermekükkel. Azok az anyák még nehezebb helyzetben vannak, akik HIV fertőzéssel kell, hogy együtt éljenek, hiszen a kormány nem támogatja a tápszerrel etetést, az ő esetükben pedig a védőnők arra hivatkoznak, hogy éppen a betegségük miatt nem juthatnak hozzá a szerhez – derül ki az Al Jazeerán megjelent cikkből.

Egyes kutatások szerint ugyanis az anyatej segít megelőzni, hogy a csecsemő HIV vírussal fertőződjön. Ezt a nézőpontot támogatja a dél-afrikai egészségügyi miniszter is, aki azt mondja: pont az a probléma, hogy a tápszerek terjedése miatt visszaszorult a szoptatást választók száma.

Globálisan jelenleg az anyák 36 százaléka választja a kizárólagos szoptatást. A Dél-afrikai Köztársaságban a nők 39 százaléka szoptat, viszont a hat hónap helyett átlagosan csak három és fél hónapig. Ezzel az utolsók között kullognak a világranglistán, mindössze nyolc százalékuk tudja ugyanis kitölteni a hat hónapot.

Ezzel magyarázzák a magas csecsemőhalandósági adatokat is. A jelenlegi számok szerint ugyanis ezer élve születésre ötvenhat haláleset jut, ezt szeretnék harmincra csökkenteni a kizárólagos szoptatás népszerűsítésével a jövőben.

Van Zyl dél-afrikai HIV-specialista szerint a HIV-pozitív anyák vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen nekik a munkahely mellett más akadályok is nehezítik a szoptatást. “A legtöbb kérdést még 2016-ban is azoktól az anyáktól kapom, akik nem fedték fel családjuk előtt, hogy HIV-pozitívak. Ezért amikor a család javasolja, hogy az anyatejes táplálást tápszerrel egészítsék ki, az anya nem tudja megindokolni, hogy miért nem akarja ezt, és így inkább abbahagyja a szoptatást.”

A helyzet egyedül felvilágosítással és a munkahelyi környezetek átalakításával tehető jobbá, amit 2011-ben már jeleztek is a kormánynak. A hírek szerint azonban még mindig nagyon alacsony a szoptatásra alkalmas munkahelyek száma a Dél-afrikai Köztársaságban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez