Bejelentették: ő Thaiföld új királya

Félszáz nappal az édesapja halála után bejelentették: Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg foglalja majd el a trónt Vadzsiralongkorn király néven, a Csakri dinasztia 10. uralkodójaként. Igaz, majd csak jövőre, az elhunyt uralkodó elhamvasztása után. De ki is ő?

Ázsia legnagyobb hatalmú uralkodója és a világ egyik leggazdagabb családjának feje, körülbelül 30 milliárd dolláros vagyonnal. Mégsem lesz könnyű dolga az új királynak: édesapját félistenként szerették Thaiföldön, így magasra tette a mércét. A most 64 éves Vadzsiralongkorn 1972-ben, 20 évesen lett hivatalosan is a trón várományosa, Szirikit királyné és Bhumibol Aduljadedzs király második gyermekeként és első fiaként.

Kisgyermekként kezdetben az udvarban tanult, aztán 13 évesen angliai magániskolába küldték. Öt évig maradt ott, aztán egy ausztráliai intézmény diákja volt Sidney-ben. A következő négy évet a Canberrában működő Royal Military College hallgatójaként töltötte. Azt mondja magáról, hogy nem teljesített túl jól, mert nagyon elkényeztették a palotában. Nehezen szerezte meg a diplomáját, de aztán Thaiföldön, Angliában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában kapott katonai továbbképzést, a thai fegyveres erők tisztje lett. Letette a pilótavizsgát is, polgári és vadászgépre egyaránt – saját maga vezeti Boeing 737-esét, amikor külföldre utazik.

Jóllehet 1972-ben édesapja trónörökösnek nevezte ki, sokan úgy gondolták: nem feltétlenül alkalmas az uralkodásra. Kicsit sem osztotta nővére, Szirindhorn hercegnő lelkesedését, aki örömmel vetette be magát az uralkodó fejlesztési programjaiba. Országszerte terjedtek a pletykák a trónörökös nőügyeiről, szerencsejátékok iránti szenvedélyéről és illegális bizniszeiről.Még az édesanyja is utalt erre, amikor azt mondta: a fia egyfajta Don Juan, szívesebben tölti a hétvégéket gyönyörű nőkkel, mint hivatali kötelességeivel.

1977-ben feleségül vette unokatestvérét, Szoamszawali hercegnőt, aki egy évvel később kislányt szült neki. Ám a trónörökösnek akkor már egy színésznővel volt viszonya, aki 1979 és 1987 között öt gyermekkel ajándékozta meg. 1994-ben feleségül vette, de két évvel később nyilvánosan kitagadta, akkor már Angliában tanuló fiaival együtt. 2001-ben elvette az egyik udvarhölgyet, Sziraszmit, aki 2005-ben megszülte Dipangkorn herceget. És aki állítólag egy YouTube videón félmeztelenül táncolt a kutyájuk születésnapján.

2014-ben azonban őt is megfosztották a címétől, kilenc rokonát pedig, köztük a szüleit letartóztatták felségsértés vádjával. Konkrétan az volt a vád, hogy becsmérelték a trónörököst. Ugyanezért őrizetbe vettek egy ismert jövendőmondót és több tisztet is. Az utóbbiak közül az egyik kiesett egy ablakon és meghalt, egy másik pedig szintén azután vesztette életét, hogy letartóztatták. A trónörökös személyes testőrét is megfosztották rangjától, mert “nem engedelmeskedett az uralkodói parancsoknak” és “saját érdekei érvényre juttatásával veszélyeztette a monarchiát”. A férfi eltűnt a nyilvánosság elől, úgy tudni, már ő sem él.

Vadzsiralongkorn királyt mostanában a Thai Airways egykori légiutaskísérőjével, Suthidával látják, akit ki is nevezett altábornagynak. A kutyája, Fu-fu is előléptetést kapott, Thaiföld légierejének főparancsnoka lett. Legalábbis egy amerikai diplomácia táviratban ez olvasható.

A felségsértést büntető törvény szigora miatt senki nem vitatta többé a koronaherceg alkamasságát a trónra Thaiföldön. Legalábbis nyilvánosan, Magánbeszélgetésekben azonban felmerült, hogy kötelességtudóbb és népszerűbb nővére örökölhetné a címet, pláne, hogy meg is változtatták a törvényt – lehetővé tették, hogy nő is a trónra ülhessen. De csak akkor, ha nincs férfi örökös. Maga Bhumibol király soha nem támogatta, hogy más kövesse a trónon, mint a fia. Ahogy az idős király egészsége hanyatlott, a koronaherceg egyre gyakrabban jelent meg a nyilvánosság előtt, helyettesítette az uralkodót.

Valamikor arról is pletykáltak, hogy üzleti kapcsolatban állt a volt miniszterelnökkel, Takszin Szinavatrával, a távközlésben meggazdagodott iparmágnással, akinek a pártja zsinórban nyerte a választásokat 2001 óta, és akit a konzervativ rojalista elit fenyegetésnek tekintett önmagára és az országra nézve. A 2014-es puccs után az új, katonai vezetők elkezdtek dolgozni azon, hogy biztosítsák a trónt a koronahercegnek: például nagy kerékpáros rendezvényeket szerveztek, melyeken a lányaival együtt vett részt. A majdani király emberi arcát igyekeztek megmutatni a közvéleménynek.

Az még a jövő zenéje, hogy milyen uralkodó lesz Vadzsiralongkorn király. Jóllehet Thaiföld alkotmányos monarchia, az uralkodónak meglehetős a hatalma. Például gyakorlatilag elképzelhetelen, hogy bárki is nemet mondjon a kívánságaira. Döntő szava van Thaiföld messze leggazdagabb intézményében, a Crown Property Bureau-ban, melynek vagyonát 30-40 milliárd dollárra teszik. És ő a parancsnoka az 5 ezer katonából álló Királyi Gárdának is.

Egyetlen dolgot nem tudott örökölni: azt a mély tiszteletet és szeretetet, amit az édesapja 70 évi uralkodása alatt vívott ki magának. Ahogy az udvari szakértők mondják, azt meg kell szerezni – örökölni nem is lehet. A most 64 éves Vadzsiralongkornnak királyként nem lesz annyi ideje, mint az édesapjának volt, hogy rajta hagyja a kézjegyét a monarchián. Az októberben elhunyt uralkodót egyébként hivatalosan a jövő októberig gyászolják Thaiföldön.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez