Iraki és afganisztáni veteránból Trump védelmi minisztere

A megválasztott amerikai elnök megnevezte, ki irányíthatja majd a Pentagont januári hivatalba lépése után. James Mattis tábornok Irakban és Afganisztánban is szolgált.

“Ő a legjobb” – mondta róla Donald Trump, amikor bejelentette a választását Ohióban. A 66 éves Mattis tábornok, akit “Mad Dog”-ként, veszett kutyaként emlegetnek amerikai katonai körökben, elkötelezett bírálója volt Barack Obama közel-keleti politikájának, mindenekelőtt Irán tekintetében. Az iszlám köztársaságot a közel-keleti stabilitásra és békere leselkedő legnagyobb tartós fenyegetésként emlegette.

Az új elnök Cincinattiban, a megválasztásáért köszönetet mondó országos körútja első állomásán támogatóinak arról beszélt, hogy “Mad Dog” Mattis áll a legközelebb kvalitásaiban George Patton tábornokhoz, a legendás 2. világháborús amerikai parancsnokhoz.

A tengerészgyalogság nyugalmazott tisztje egy rohamzászlóaljat vezetett az első Öböl-háborúban 1991-ben, tíz évvel később pedig egy különítmény parancsnoka volt Afganisztánban. Részt vett a 2003-as iraki invázióban is, és kulcsszerepet játszott a lázadók ellen 2004-ben vívott fallúdzsai csatában.

Mattis tábornok 2013-ban az amerikai központi katonai parancsnokság éléről ment nyugdíjba. Tudósítók szerint nagyon népszerű amerikai katonai körökben. Támogatja John McCain szenátor, a 2008-as republikánus elnökjelölt is, aki a katonai bizottság elnökeként szenátusi meghallgatását vezeti majd. Közleményében azt írta: Mattis tábornok kétségkívül nemzedékének egyik legkitűnőbb tisztje, rendkívüli vezető, akiért rajonganak a katonái. Amerika szerencsés lesz, ha újra a szolgálatába áll.

Mindazonáltal ennek még útjában áll egy jogi akadály. Az Egyesült Államok törvényei szerint egy volt katonának legalább hét évig kell civilnek lennie ahhoz, hogy védelmi miniszterré nevezhessék ki. De a kongresszus republikánus többsége ezt az akadályt törvénymódosítással áthidalhatja.

Forrás: BBC

Fotó: Mattis tábornok egy sebesült amerikai tengerészgyalogos ágyánál Irakban, 2006-ban / wikimedia commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez