Gyász és harag – felfüggesztették a bolíviai légitársaságot, az áldozatokat ma viszik haza Brazíliába

Tegnap felkészítették a hazaszállításra a kolumbiai légikatasztrófa áldozatainak holttestét. A gyász mellett harag kíséri az eseményeket, miután kiderült: a kifogyott üzemanyag miatt történhetett a tragédia.

A bolíviai polgári repülési hatóság bejelentette, hogy felfüggeszti annak a charter-társaságnak a működését, amelynek járatán a kisvárosi brazil csapat utazott a tündérmesébe illő szezon után Dél-Amerika legrangosabb labdarugótornájának döntőjére.

A sorba fektetett koporsók megtöltötték Medellin egyik halottasházát. Sokat küzülük a Chapocoense zászlajával borítottak le, több áldozat családtagjai pedig odakint gyülekeztek, hogy elbúcsúzzanak szeretteiktől, maguk is felügyeljék a hazaszállítást. A gyászoló rokonok nem akarták elhinni azt, ami a 77 emberrel a fedélzetén a hegynek csapódó gép kapitányának és a légiirányításnak a beszélgetéséből, illetve a szerencsétlenséget túlélő légi utaskísérő beszámolójából valószínűvé vált. Hogy a gépből kifogyott az üzemanyag, és ezért kellett 71 embernek meghalnia.

Osmar Machado, akinek a fia, a Chapecoense kapusa éppen édesapja 66. születésnapján halt meg, azt kérdezi: miért éppen ezzel a géppel kellett menni. Szerinte a kapzsiság volt az oka annak, hogy egy charterjáratot választottak az illetékesek, és ez a kapzsiság 71 ember halálát okozta. Williams Brasiliano,  Arthur Maia középpályás nagybátyja is úgy gondolja: a tragédia elkerülhető lett volna, ha egy menetrend szerinti gépen utazik a csapat Kolumbiába. Az útvonal így ráadásul nagyon is komplikált volt: Sao Paulóból Bolíviába, aztán a charterrel Kolumbiába. Ha rendben meg is érkeztek volna a focisták, akkor is túl fáradtak lettek volna ahhoz, hogy döntőt játszanak. Ez egyáltalán nincs rendben. Egy nagyobb klub biztosan másképpen járt volna el – mondja az AP tudósítójának.

A Chapecoense szóvivője ugyanakkor védelmébe vette a döntést, mondván: több, mint 30 klub utazott már a bolíviai LaMia légitársasággal, nemcsak bolíviaiak, argentínok is, sőt maga a brazil csapat is. És hozzátette, hogy maga a LaMia jelentkezett náluk azzal, hogy nagy tapasztalatai vannak az ilyen hosszú repülőutak terén Dél-Amerikában.

A repülés utolsó pillanatait rögzítő hangfelvétel szerint a pilóta többször is kért leszállási engedélyt “üzemanyaggondok” miatt, de egyszer sem jelzett hivatalosan vészhelyzetet. A légiirányítástól azt a választ kapta, hogy egy másik gép kap elsőbbséget, mert annál műszaki problémák léptek fel, és arra kérték, hogy várjon néhány percet. Ahogy a gép körözött, a pilóta egyre kétségbeesettebb lett. Teljes elektromos csőd, elfogyott az üzemanyag – mondta, mielőtt a gép a halálos spirálba kezdett. Amikor a légiirányító látta, hogy nagyon komoly a helyzet, arra utasította a másik gépet, hogy mégis inkább ő várjon, de már túl késő volt.

A bolíviai polgári repülési hatóság közölte, hogy felfüggeszti a LaMalia összes járatát. A fekete dobozokat – a repülési adatokat és pilótafülke hangfelvételeit – Londonba küldték vizsgálatra. A holttesteket ma szállítja Brazíliába a légierő egyik gépe Medellinből. A bolíviai legénység földi maradványai is ma indulnak haza Kolumbiából.

fotó: Fox News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez