Ebola – könyv a szegénység vírusáról a karácsonyi könyvvásáron

Bucsky Péternek a nyugat-afrikai Ebola-járványról szóló könyvéből (Ebola: a szegénység vírusa) megtudhatunk mindent a halálos kórról, annak keletkezéséről, terjedéséről, és arról is, hogy milyen hatással volt a járvány az érintett afrikai országokra. Vagy hogy milyen szerepet töltöttek be a nemzetközi szervezetek a járvány idején.

Az Ebola-járvány kitörésekor számos szenzációhajhász cikk jelent meg, melyek mindig csak arról szóltak, hogy milyen veszélyt jelent Európára vagy éppen Magyarországra a vírus. Ezért foglalkoztatni kezdett, hogy mi lehet a realitás, a probléma oka, és mekkora veszélyt jelent valójában az Ebola-vírus ránk és az afrikai országokra – mondta a globoport.hu kérdésére Bucsky Péter, a könyv szerzője, aki újságíróként dolgozik a Figyelőnél, a kutatás-fejlesztési rovatnál.

A könyv alapvető koncepciója az volt, hogy teljes komplexitásában bemutassa, ismertesse az Ebolát. Ezért van egy tudományos része, amely magával a vírussal foglalkozik, majd kitér arra is, hogy miért nem cselekedtek időben a helyi hatóságok, miután jelentkeztek az első megbetegedések, és hogyan fajulhatott el ilyen súlyosan a járvány, miközben ott volt az Egészségügyi Világszervezet és több civil szervezet a háttérben.

Az Európai Uniónak van egy gyorsreagálású laborja, melynek része a magyar ÁNTSZ Epidemiológiai Központja is. Innen két magyar orvosnak sikerült kimennie Afrikába, ők két különböző misszióban teljesítettek szolgálatot, és végül sok érdekes történettel és információval járultak hozzá a könyv megszületéséhez. Az Orvosok Határok Nélkül szervezetével azonban nem volt kint magyar orvos, de egy magyar ápoló viszont igen – vele sikerült felvenni a kapcsolatot Libériában, ahol a legtöbb halálos áldozatot követelte a járvány.

Az Ebola-járványt most már sikerült megállítani Nyugat-Afrikában: bár még fordulnak elő megbetegedések, de érezhetően és láthatóan a járvány kezd a végéhez érni. Az érintett afrikai országok pedig sokat fejlődtek annak terén, hogy hogyan kell  fellépni, mit kell csinálni és, milyen gyorsan kell reagálni egy ilyen járvány kitörésekor – mondta el kollégánknak Bucsky Péter.

Az Ebola- a szegénység vírusa című könyvet is kedvezménnyel vásárolhatják meg a Globobook könyvkiadó karácsonyi vásárán a budapesti Benczúr Hotelben, a világ izgalmas tájait bemutató más kötetekkel együtt..

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez