Emberundorod van? Ezt az éttermet neked találták ki!

Fáraszt a felesleges csevegés a pincérrel, és a szomszéd asztal félresikerült randijára se vagy kíváncsi? Japán után New Yorkban is megnyílt az étterem, ahol csak te vagy és a rámened – mindenféle hasztalan csevegés nélkül.

Az Ichiran egy japán étterem, amely egyrészt remek rámenjéről, japán tésztaleveseiről lett híres, másrészt a világon egyedülálló módon kizárólag egyszemélyes boxokban lehet náluk étkezni. Furcsának tűnhet, ám mégis bejött a recept: ez az egyetlen olyan, rámenre szakosodott japán étterem, amelyből franchise lett. A hazai üzletek után nemrég nyitotta meg legújabb vendéglőjét a New York-i Brooklynban. Az egyszemélyes étkezés természetesen nem puszta marketingfogás, amely az embergyűlölőkre épít – inkább az étellel és annak filozófiájával függ össze.

Hana Isoda, az üzlet marketingese egy interjúban arról mesélt, hogy az étkezés valódi megélésére szeretnék ösztönözni az embereket. Nagyon büszkék éttermük specialitására, a disznóhúsos rámenre, erre az egy fajtára építették fel az egész franchise-t. Az étel élvezéséhez minden olyan zavaró tényezőt ki kell szűrni, ami elvonja a figyelmet az evésről: ilyen a zsivaj, a telefoncsörgés, a bájcsevej a pincérekkel. Egy hosszú, nehéz nap után a legtöbb ember csak arra vágyik, hogy csendben elfogyassza a vacsoráját. Az Ichiran éppen ebben kíván segíteni, itt ugyanis tökéletesen el lehet egymagában is az ember, fölösleges beszéd nélkül.

Már az érkezéskor sem kell szavakat fecsérelni. Nincsen pincér, aki megkérdezi, hány főre keres asztalt, nincsen rövid bájcsevej. Egy szenzoros tábla mutatja meg, mely asztalok szabadok, így a vendég a számok alapján azonnal megtalálhatja emberi segítség nélkül a helyét. Az asztalok szigorúan egyszemélyesek, a fallal szemben ül mindenki, kis paravánokkal elválasztva. A videón egyébként látszik, hogy ki lehet ezeket nyitni – szóval csalni is ér, ha másodmagunkkal érkezünk. Az asztallal szemben lévő fal nem is igazán fal, inkább egy elválasztóval ellátott ablak, amelyen keresztül kiadják az ételt. Természetesen úgy, hogy a pincér nagyjából csak deréktól mellkasmagasságig látszik, és egy árva szót sem szól.

Hagyományos pincérek tehát nincsenek, nem sasszéznak fel-alá az étteremben, kizárólag az ablak mögött tartózkodnak. A vendégek az asztalon található gombbal tudják jelezni, hogy eldöntötték, mit kérnek. De hogyan kell ételt kérni egy árva szó nélkül? Természetesen papíron. Az asztalon található kis cetlikre kell felírni az áhított menüt, és beadni a pincérnek. Szintén van „vizes” kártya, amellyel egy pohár vizet vagy annak újratöltését lehet kérni. Az étkezés után a fizetés ugyanígy, a gombos-ablakos módszerrel működik.

Lám, így lehetséges eltölteni egy estét az étteremben egy árva szó nélkül, mégis jóllakva. Tökéletes hely lehet azoknak, akik ódzkodnak a szociális érintkezéstől, vagy egyszerűen egy nehéz és fárasztó nap után csak egy tányér rámenre szeretnének koncentrálni.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez