Feladták a randizást, barátokkal házasodnak Japánban az emberek

Romantika? Randizás? Japánban már lemondtak a szerelemről, és inkább a praktikumot részesítik előnyben. Egy friss jelentés szerint a japán férfiak 69, a nők pedig 59 százalékának nincs „romantikus partnere”.

Házasodni azért még házasodnak, és a hajadonok 80 százaléka szeretné, ha bekötnék már a fejét. De a japánok itt is biztosra mennek, és inkább a barátaikkal házasodnak össze, akiket már hosszú évek óta ismernek. Ezzel nemcsak időt, hanem pénzt is spórolnak, és a randizással járó felesleges köröket is megússzák. Ugyanakkor a társkeresőkön szívesen lógnak, de ezeken az oldalakon is ritkán alakulnak ki romantikus kapcsolatok, mivel a nők elvárásai nagyon magasak a férfiakkal szemben.

Meglepetés viszont, hogy ez életre hívott egy új trendet, a „kuszai zero nicsikon”-t, ami randizás nélküli házasságot jelent. Egyre többen – köztük sok híresség is – választja a gyors házasságot, amit mindössze pár hét vagy pár hónap ismerkedés előz meg. A híres japán színésznő, Horikita Maki például néhány hét randizás után házasodott össze kollégájával, Yamamoto Kojuval 2015-ben. Ez a házasság hasonlít egy, már kihalófélben levő japán hagyományhoz – az omiaihoz, ahol a szülők választottak partnert a felnőtt gyerekeiknek. Az omiai útján kötött házasság szintén kihagyja a randizási fázist, hiszen csak a ceremónia után van lehetőségük megismerni egymást a házastársaknak, akik így kénytelenek alkalmazkodni az új helyzethez.

Mindkét eset azt mutatja tehát, hogy elsősorban a randizással van bajuk a japánoknak, de maga a házasság még mindig nagyon fontos szerepet tölt be az életükben. Ugyanakkor – még ha vágynak is rá -, számottevő azoknak a száma, akik teljesen kizárják az intimitást az életükből, és inkább maradnak a szüleikkel, vagy menekülnek a virtuális valóságba, ami a népességre nézve beláthatatlan következményekkel járhat a jövőben.

Japánban ugyanis a világon az egyik legalacsonyabb a születési ráta, csak 8.4 gyerek jutott 1000 lakosra az elmúlt öt évben. Ha pedig marad ez a statisztika, az előrejelzések szerint a jelenleg 127 milliós lakosság 2060-ra 87 millióra csökkenhet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez