Számítógép karácsonyra – iskoláknak

Amikor laptopon, tableten vagy a telefonján olvassa ezt a cikket, talán el sem tudja képzelni: vannak, akik számára otthon elérhetetlenek ezek a felületek. Nekik segített most a Humanitás Szociális Alapítványon keresztül az OTP Bank. Hátrányos helyzetű diákokat tanító iskolákat juttatott számítógépekhez.

Összesen 98 számítógépet nyert el öt iskola – két vidéki és három budapesti – az OTP Bank támogatásával a Humanitás Szociális Alapítvány pályázatán. Az utóbbiak közül két újpesti intézménynek ma adta át ünnepélyesen a komputereket dr. Nagy Krisztina, az alapítvány kuratóriumi tagja és titkára.  Az Újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola és Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolának 25 db, az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnáziumnak pedig 15 db számítógéppel és monitorral bővült így a gépparkja – amit mindkét iskola diákjai műsorral köszöntek meg.

dscf0029-1

Az alapítvány idei legnagyobb programjában pályázniuk kellett a számítógépekre az iskoláknak. Mint dr. Nagy Krisztina elmondta, az intézmények nehéz helyzetben vannak, nincs megfelelő informatikai támogatásuk. A helyzeten az OTP Bank segített azzal, hogy már használaton kívüli, de jó állapotban lévő gépeket ajánlott fel. Hisz a digitális térben való eligazodáshoz ezek ma már nélkülözhetetlenek, a tanulás, a munkahelykeresés, az állampolgári jogok gyakorlása, a tájékozódás elképzelhetetlen nélkülük. Az iskola kiváló terep arra is, hogy a gyerekek megtanulják a digitális tér előnyei mellett annak veszélyeit is.

Dr. Nagy Krisztina
Dr. Nagy Krisztina

A pályázatok elbírálásánál azt nézték, hogy hol milyen arányban vannak a hátrányos helyzetű diákok, az oktatásban milyen célokra használnák a gépeket, és milyen közösségfejlesztő programokat végeznének velük.

dscf0001

Hogy konkrétan hol is veszik hasznát az OTP Bank által adományozott gépeknek az iskolák, arról az igazgatók beszéltek. Grósz Ágnes, a német iskola vezetője elmondta, hogy egyrészt a nyelvoktatásban – hogy minél autentikusabban hallják és gyakorolhassák a diákok a nyelvet. Másrészt pedig  a környezettudatos szemlélet és a közlekedési ismeretek elsajátításában, oktatóprogramok segítségével.  Az iskolának egyébként 50 gépe volt eddig, de ebből csak 18 igazán korszerű és használható, ezek az informatika termekben állnak. A most kapottakból az elavultakat tudják lecserélni a többi tanteremben és a könyvtárban, ahol azok is hozzáférhetnek az internethez, akiknek otthon nincs gépük.

Hirrman László
Hirmann László

A Károlyi Iskola most az alsó tagozat számára pályázott: a felsősök már kaptak korábban gépeket az OTP Bank  jóvoltából. A ma átadott új eszközökkel el tudják érni, hogy a 13 alsós osztály mindegyikének tantermében projektor és számítógép színesítse az oktatást. Több gép pedig a tanári szobába kerül, hisz náluk elektronikus naplót vezetnek, és a szülőkkel is interneten kommunikálnak – mesélte Hirmann László igazgató. Délután a napköziben, ami a házi feladat mellett a játék terepe is, pedagógus felügyelete mellett játszhatnak is majd a gyerekek.

dscf0007

A Humanitás Szociális Alapítvány, melynek kuratóriumi elnöke dr. Bagdy Emőke professzor, a kilencvenes évek legelején jött létre. Az OTP Bank alapítója az Alapítványnak, és támogatja programjai megvalósítását. Ezek egyre sokszínűbbek, és egyre szélesebb kört ölelnek fel. Sok pályázatot írnak ki iskoláknak, a felsőoktatásban van ösztöndíjpályázatuk is, és a szociális ágazatban dolgozók képzését is támogatják.

Fotó: Konkoly-Thege György

 

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez