80 éves Ferenc pápa

Egyszerű körülmények között ünneplik Ferenc pápa 80. születésnapját a Vatikánban, ahol sok kritikusa van az első latin-amerikai katolikus egyházfőnek. Egészségi állapotával kapcsolatban is állandóan felreppennek híresztelések.

Pár napja lemondott egy pápai audienciát, melyen a világ nagyvárosainak polgármestereivel találkozott volna. Ezek a polgármesterek a környezetszennyezés és a bevándorlás ügyét szerették volna megvitatni a katolikus egyház első emberével. Az első jezsuita pápa mindkét kérdésben határozottan állást foglalt: támogatja a környezetszennyezés elleni harcot és arra buzdítja a katolikus egyház püspökeit, hogy a befogadást hangsúlyozzák a menekültekkel kapcsolatban. Ezek a problémák megosztják a katolikus egyházat.

Éppúgy, mint az elvált és újra megházasodott hívek ügye. Ferenc pápa azon az állásponton van, hogy őket sem szabad kizárni a közösségből, de sok bíboros ragaszkodik az eddigi állapothoz és továbbra is bűnnek tekinti a válást. Ferenc pápa három éve került Szent Péter trónjára. Elődje, XVI. Benedek egészségi állapota miatt mondott le. Jelenleg is Rómában él. A Vatikánban sokan azzal számolnak, hogy Ferenc pápa, aki szombaton ünnepli a 80. születésnapját, hasonló utat választ majd. A katolikus egyház irányítása óriási energiát követel, és erre nyolcvanon túl mind kevésbé lehet számítani. XVI. Benedek pápa utólag elmondta: azért mondott le, mert nem tudta vállalni a sok távoli repülőutat, amely manapság együtt jár a pápai tisztséggel…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez