Atomkilövéssel ünnepelheti nagyapja születésnapját Kim Dzsong Un

Észak-Korea egy vagy két közepes hatótávolságú Musudan ballisztikus rakétát telepített keleti partja mentén, és feltételezhetően rakétakilövésre készül a rezsim alapítója, Kim Ir Szen születésének évfordulója alkalmából – jelentette csütörtökön a Yonhap dél-koreai hírügynökség a szöuli kormány több forrására hivatkozva.

A Yonhap szerint egy, legfeljebb két Musudant hordozó mobil rakétakilövőt észlelt Szöul.

A dél-koreai védelmi minisztérium is megerősítette, hogy Phenjan kilövésre készülhet a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) egyik legfontosabb, április 15-i ünnepének környékén. Mun Szang Kjun, a tárca szóvivője elmondta, a hadsereg felkészült Észak-Korea ötödik atomkísérletének és ballisztikus rakéták kilövésének lehetőségére.

A szóvivő utalt arra, hogy március 15-én Kim Dzsong Un észak-koreai vezető bejelentette, hogy a KNDK nemsokára kísérletet hajt végre atomtöltettel és atomtöltet célba juttatására alkalmas ballisztikus rakétákkal.

Mun megjegyezte, hogy lehetséges a ballisztikus rakéták indítása mobil rakétakilövőkről. A kilövéseket általában megelőzi az, hogy Phenjan hajózási tilalmat rendel el az észak-koreai part menti vizeken. A KNDK ezt egyelőre nem tette meg.

A mintegy 3000 kilométeres hatótávolságú Musudan rakétákkal a dél-koreai védelmi minisztérium tudomása szerint Phenjan még nem hajtott végre kísérletet.

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez