Ilyen az ünnepi fényben úszó Zágráb: megnéztük Európa legjobb karácsonyi vásárát

Idén – a tavalyi győzelem után – újra Zágráb kapta az utazók legtöbb voksát az European Best Destinations oldal Év Karácsonyi Vására szavazásán, megelőzve ezzel Strassburgot, Colmart, Aachent és Bécset. Budapest a kilencedik helyet érte el. Kíváncsiak voltunk, milyen a horvát főváros téli attrakciója, az Advent u Zagrebu, azaz az Advent Zágrábban. Képes beszámoló következik, hasznos tippekkel és információkkal.

Zágrábban is külön üzletág a karácsonyi vásár, hiszen a turizmusból származó bevételek jelentős részét teszi ki a decemberi programsorozat a téli időszakban. Ami jó benne, hogy minden helyszín gyalogosan bejárható távolságon belül van, és a tömegközlekedés is elképesztően kedvező. Ha például vonattal érkezünk, közvetlenül az állomással szemben van az első helyszín, és innen mindössze 10 perc séta a legtávolabbi pont.

5-ket-bekezdes-koze

A Ledeni parknál található korcsolyapálya az egyik legjobb hangulatú rész az adventi rendezvényhelyszínek között – nem csak éjszaka, de nappal is igazi karácsonyi hangulatot áraszt. Igazán különlegesen oldották meg a pálya kialakítását: egy szűkebb folyosón körbe-körbe lehet korizni, de van egy kisebb pálya is, amely a hagyományos korcsolyapályákat idézi. Éjszaka csodálatos fényekben úszik az egész helyszín, a kivilágított fákkal és a fehér házikós árusokkal még a hó sem hiányzik, annyira idilli.

1-ledeni-park

Innen elindulva eljutunk a Zrinjevac parkhoz, utunk csodás fényfolyosókon keresztül halad. További árusok, egységes kinézetű, fehér színű faházakkal, forralt borral és horvát ételkülönlegességekkel – ez vár minket a parknál. Itt helyet kapott egy színpad is, ahol többnyire gyermekprogramokat, koncerteket tartanak.

2-zrinjevac

Az Európa-téren szintén érdemes elidőzni: közel a katedrálishoz megjelennek a művészeti alkotások és a modern gasztronómia is. Lüktető zene, finom illatok, és forralt bor – ez jól körülírja az ottani hangulatot. A szökőkút pedig nagyon szép kivilágítva, teljesen megbabonázza az embert a látványa.

3-europa-ter

Innen nyugatra, mindössze száz méterre a Jelasic téren találjuk magunkat, ami az Advent Zágrábban központi helyszíne. Itt vannak a fő rendezvények, a környező kis utcákban pedig karácsonyi vásárokat tartanak, ahol akár be is szerezhetjük a fa alá való ajándékokat. Hétköznap este is tömve van minden, még este 11-kor is zajlik az élet, és ez olyan érzést kelt, mintha a városban mindenki itt lazítana.

4-foter

A zágrábi karácsonyi vásár teljes egészében profi munka eredménye. Az egységes, fehér színű, műhóval borított házikók nagyon sokat dobnak a hangulaton, a kivilágítás mindenhol ízléses és kreatív, a programok színesek és rendszeresek, és az árak sem verik a plafont. Az árusok portékái is inkább kézműves termékek, mint tömegcikkek. Jó minőségű sajtokhoz, horvát borokhoz lehet hozzájutni elfogadható áron, és finom helyi ételeket lehet enni úgy, hogy az nem terheli meg a pénztárcát.

Zágráb Budapesttől mindössze 340 kilométer, ezt akár autóval, akár vonattal, de busszal is érdemes megtenni. Egy hétvégét mindenképpen megér, akár a két ünnep között is, hiszen január 8-ig még ehetünk, ihatunk, sőt korizhatunk is a most felsorolt helyszíneken. Ha pedig szeretnénk más programot is, izgalmas múzeumokat találunk nem messze a főtértől.

A szerző fotói.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez