Lerobbant a buszuk, ez mentette meg az életüket

Reggel fél 8-ra várták a buszt a turisták Jordániában, hogy a fővárosból, Ammanból Karakba menjenek, megnézni a híres várat. Meglehetősen bosszúsak voltak, amikor várniuk kellett, mert problémák adódtak a járművel. Akkor még nem tudták, hogy ez mentette meg az életüket.

A Holt-tenger partján álló régi lovagvárat ugyanis vasárnap megtámadták, és ők pont akkor lettek voltak ott, amikor ez történt. Így is voltak áldozatok: négy rendőr, három csendőr, két jordániai és egy kanadai látogató, 27-en pedig megsebesültek, közülük többen súlyosan.

“Hála Istennek, hogy késtünk. Most már szerencsésnek érezzük magunkat. Biztonságban vagyunk” – mondta a Jordan Times-nak a 18 éves Liam Jouannon Ausztráliából. Összesen 13 ausztrál, kanadai, amerikai és új-zélandi turista úszta meg ilyen módon a lövöldözést a fegyveres támadók és a biztonsági erők között Ammantól 150 kilométerre. 

Mint az idegenvezető elmondta, a csoport mindössze 2 percnyire volt az úti céltól, amikor a forgalom hirtelen megtorpant, és a várhoz vezető kanyarnál egy integető ember azt kiabálta, hogy a busz hajtson egyenesen tovább. A turisták először bosszankodtak, hogy bár karnyújtásnyira vannak tőle, mégsem engedik őket a 12. században épült várhoz. Aztán néhány perc múlva meghallották a fegyverropogást. Először csak puskákét, aztán gépfegyverekét. Pánikba esett asszonyok, gyerekek, öregek rohantak el mellettük sikítozva. 

Azt még mindig nem tudják, hogy a négy támadó, akiket végül a biztonsági erők lelőttek, tagja volt-e valamilyen szélsőséges csoportnak. A rejtekhelyükön mindenesetre robbanóöveket is találtak.

Jordánia közeli szövetségese az Egyesült Államoknak és tagja az Iszlám Állam legyőzésére alakult nemzetközi koalíciónak. Az amerikai erők ott is képeztek ki szíriai lázadókat, illetve palesztin és iraki biztonságiakat. Az Iszlám Állam már korábban azzal fenyegetőzött, hogy elsöpri Jordánia határait. Fegyveresei júniusban teherautóba rejtett robbanószerekkel követtek el öngyilkos támadást a jordániai-szíriai határon, megölve hat jordániai határőrt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez